Menu Zavřít

Severokorejci propustili kanadského pastora

9. 8. 2017
Autor: čtk

Severní Korea dnes oznámila, že z humanitárních důvodů propustila na svobodu kanadského pastora, kterému byl v KLDR udělen doživotní trest vězení.

„Kanadský občan Rim Hyon Su byl na základě rozhodnutí nejvyššího soudu KLDR pro zdravotní problémy z humanitárních důvodů propuštěn 9. srpna 2017,“ napsala severokorejská agentura KCNA.

K propuštění došlo den poté, co kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že v úterý do Severní Koreje přicestovala o záležitosti jednat kanadská delegace vedená poradcem pro národní bezpečnost Danielem Jeanem.

Podle agentury Reuters Kanaďanovo propuštění a vyhrocená situace mezi Severní Koreou a Spojenými státy spolu sice přímo nesouvisí, ale Pchjongjang v minulosti používal propouštění a zadržování občanů USA jako páku při vyjednávání. KLDR dnes po ostrém varování prezidenta USA Donalda Trumpa uvedla, že „pečlivě zkoumá“ možnost raketového útoku na americký tichomořský ostrov Guam.

Reverend presbyteriánské církve v Torontu, známý též pod jménem Hyeon Soo Lim, přijel do Severní Koreje v lednu 2015 na humanitární misi a zakrátko zmizel, napsala agentura AP. V prosinci téhož roku byl odsouzen k nuceným pracím na doživotí za protistátní činnost. Podle KLDR se pokusil svrhnout severokorejský režim.

Lim v Severní Koreji uskutečnil stovky humanitárních misí týkajících se pomoci sirotčincům či domovům s pečovatelskou službou.

ebf - tip - debata

Kanada přerušila diplomatické vztahy s Pchjongjangem v roce 2010, v konzulárních záležitostech ji zastupuje Švédsko. Podle agentury AP se odsouzený pastor setkal tento rok nejméně dvakrát se švédským velvyslancem a loni v prosinci s ním byli ve styku představitelé Kanady.

Přečtěte si také:

Stačí pokyn od Kima a KLDR vypálí rakety na americký ostrov Guam

KLDR přijde až o třetinu příjmů z vývozu. RB OSN schválila tvrdé sankce

KLDR: Naše nová raketa může nést jadernou hlavici


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).