Menu Zavřít

Severokorejské gesto. KLDR propustila tři vězněné Američany, přiveze je ministr Pompeo

9. 5. 2018
Autor: čtk

Severní Korea propustila tři vězněné Američany, ti se teď vracejí do vlasti spolu s šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem. Všichni propuštění jsou podle všeho v dobrém zdravotním stavu.

„Ministr Pompeo a jeho 'hosté' (tři propuštění Američané) přistanou na letecké základně Andrews v 02:00 ráno (čtvrtek 08:00 SELČ). Přijdu je osobně přivítat,“ napsal americký prezident Donald Trump na twitteru.

Pompeo se vydal do Severní Koreje na neohlášenou návštěvu před plánovaným summitem prezidenta Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Tématy vrcholné schůzky bylo odstranění zbraní z Korejského poloostrova a podpis mírové smlouvy, která by formálně ukončila korejskou válku z let 1950-1953.

Propuštěnými Američany jsou misionář Kim Dong-chul a rovněž Kim Sang-duk a Kim Hak-song, kteří nějakou dobu přednášeli na pchjongjangské technické univerzitě (PUST).


Setká se Trump s Kimem v Praze? Je to jedna z možností, píše Bloomberg

 Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un


Dvaašedesátiletý misionář byl v březnu 2016 odsouzen v KLDR k deseti letům nucených prací za rozvracení komunistického režimu a špionáž. Devětapadesátiletý Kim Sang-tuk, který strávil měsíc výukou účetnictví na Pchjongjangské univerzitě věd a technologií, si odpykával 15letý trest „za protistátní aktivity a pokus svrhnout vládu“. Zadržen byl v březnu 2017. Stejným obviněním čelil i 55letý Kim Hak-song, který také pracoval pro Pchjongjangskou univerzitu věd a technologií, financovanou Západem. Zadržen byl loni v květnu.

MMF24

Americký ministr zahraničí dnes přicestoval do severokorejské metropole Pchjongjang z Japonska. Jde o jeho druhou návštěvu Severní Koreje během necelých šesti týdnů, na té první byl ale ještě ve své předchozí funkci šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Přečtěte si také:

Kim Čong-un: KLDR zastavuje jaderné a raketové testy

Ruští a čínští vojáci na území KLDR? Auvajs

Komentář: Jak Kim Čong-un všechny převezl

Trump: Kim kvůli naší schůzce zastaví testy raket


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).