Menu Zavřít

Severokorejští otroci a zamoření močí. Rusko spěje k fotbalovému šampionátu

29. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Do startu fotbalového mistrovství světa v Rusku, které se odehraje na dvanácti stadionech, zbývá něco málo přes rok. První zatěžkávací zkouška už se však blíží: tradiční Konfederační pohár začíná v půlce června. Tři pořadatelské stadiony jsou nachystány, ten čtvrtý má však velké problémy. Petrohradský stadion postihuje jedna komplikace za druhou. Kromě jiného obvinění z využívání severokorejských otroků či pozastavení prací kvůli zamoření močí.

Petrohradský stadion dělá organizátorům světového šampionátu velké starosti. Stavební práce na něm začaly už v roce 2006. Původně měl stát 220 milionů dolarů a jeho otevření bylo naplánováno na rok 2008. Už tehdy však stavbu doprovázely komplikace a její plánované dokončení se posunulo o tři roky. Po vítězné kandidatuře Ruska na pořádání mistrovství světa se zvýšily i nároky na budovaný stadion, který by měl být konečně otevřený letos a stát až 1,4 miliardy dolarů (33 miliard korun). Pojme necelých sedmdesát tisíc diváků.

Co všechno už stadion, který vychází z designu japonského Toyota Stadium, během let postihlo?

Na začátku roku 2009 vycouval z projektu Gazprom, který jej odmítal nadále financovat. Aby nákladná stavba neskončila fiaskem, muselo se do věci vložit město, které zajistilo další investice.

Jak vypadají rok před šampionátem stadiony? Podívejte se do galerie:

Krach dlouho budovaného stadionu hrozil i loni. Stavitel Inzhtransstroj-Spb vypověděl v červenci městu smlouvu, protože mu nebylo schopno vyplatit práce za miliardu rublů (415 milionů korun). Opuštěný stadion mezitím poničila záplava. Práce se pak pod vedením Metrostroje rozběhly znovu na konci srpna. V listopadu pak světová fotbalová federace FIFA při kontrole zjistila, že hrací plocha je kvůli nadměrným vibracím nestabilní.

Další problémy se na petrohradský stadion nabalily v posledních měsících. Norský fotbalový časopis Josimar přišel s informací, že na stavbě pomáhá i 110 severokorejských dělníků, přesněji řečeno otroků, kteří drtivou většinu své mzdy posílají režimu, pracují pod neustálým dozorem a bydlí ve starých lodních kontejnerech.

Nejbizarnější problém přinesli samotní ruští dělníci. Jejich volná pracovní morálka a odmítání využívat mobilní záchody způsobily, že stadion byl doslova zamořen močí a hodnoty čpavku stouply o 150 procent nad mez, kterou povoluje ruský zákon. Toto znečištění ještě v kombinaci se špatnou ventilací si pak vyžádalo další nucenou přestávku.

První velká zkouška petrohradského stadionu se přitom už blíží – 17. června se na něm má uskutečnit utkání mezi Ruskem a Novým Zélandem v rámci Konfederačního poháru, který bývá považován za přípravu na světový šampionát a otestování pořadatelské způsobilosti.


Modernizaci stadionu chystá i Real Madrid. Čtěte více

 Vizualizace rekonstrukce stadionu Realu Madrid


Konfederační pohár se kromě Petrohradu odehraje na dalších třech stadionech: v Moskvě, Soči a Kazani. Moskevský stadion Otkrytie Arena se sice stavěl také nezvykle dlouho (mezi lety 2006 a 2014), v současnosti už je však zavedený a žádné organizační problémy by na něm neměly nastat. Také Olympijský stadion Fišt už si svou zatěžkávací zkouškou v podobě ceremoniálů při zimní olympiádě v roce 2014 prošel. Kazaňská Arena se pyšní obří vnější obrazovkou, která lemuje jeho fasádu a svou velikostí nemá v Evropě obdoby. Od roku 2013 na stadionu hraje svá domácí utkání místní Rubin.

Mistrovství světa bude příští rok hostit ještě dalších osm stadionů. Drtivá většina z nich je stále ve fázi dostavování. Všechny by se měly otevření dočkat do konce roku, to však pouze za předpokladu, že všechno poběží podle plánu.

MMF24

Krasnodar ostrouhal
Zajímavostí je, že se utkání mistrovství světa nebudou konat na supermoderním stadionu v Krasnodaru, který zvenku připomíná římské Koloseum a uvnitř se pyšní například obrovskou obrazovkou, která je vystavěna po obvodu hlediště. Do užšího výběru se však tento stadion, na kterém se nedávno setkali prezident FIFA Gianni Infantino a ruský prezident Vladimir Putin, překvapivě nedostal.

Největší tlak je na stavitele modernizovaného stadionu Lužniki v Moskvě. Původní stánek z roku 1956, který byl jeden čas pojmenován po V. I. Leninovi, je od roku 2013 uzavřen a probíhají na něm rekonstrukční práce. Na rozdíl od ostatních stadionů na něm jde vše takřka podle plánu. Právě na něm se 15. července 2018 bude hrát finále světového šampionátu, kterému by mělo přímo na místě přihlížet 81 tisíc diváků.

Dále čtěte:

AC Milán jako Slavia. Čínští majitelé investují do stadionu

Předražená olympiáda nestačila. Rusové do Soči nalijí dalších 120 miliard

Tokio 2020: roboti, umělé meteority a žádní bílí sloni


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).