Menu Zavřít

Sex s roboty? Lidé na něm budou závislí, varují vědci

8. 9. 2016
Autor: Aeon

Roboti nebudou lidem ulevovat jen v práci, v blízké budoucnosti s nimi naváží i milostné a partnerské vztahy, tvrdí vědci. Brzy se stanou sexuálními partnery lidí, v roce 2050 budou běžné i sňatky.

S vývojem robotiky a stále větším důrazem na reálnost může brzy nastat doba, kdy lidé naváží s roboty sexuální vztahy. Takzvaní sexboti ale mohou přispět k vypěstování závislostí.

„Sexboti budou programovatelní, takže dokážou uspokojit konkrétní požadavky každého jednotlivce. Budou neustále k dispozici a nikdy neřeknou ne, takže robotický sex může přerůst v závislost, kterou bude snadné prohlubovat,“ varuje Joel Snell, expert na robotiku z Kirkwood College v americké Iowě.

Snell tvrdí, že záliba lidí v jejich věrných a vždy připravených robotických partnerech se může zvrhnout až v posedlost. „Lidé budou měnit své životy, jen aby uspokojili závislosti,“ říká. Podle něj k tomu přispěje i to, že stejně jako v jiných činnostech budou i v této roboti brzy výkonnější a lepší než lidé.

V čele robotického vývoje je Japonsko

Kromě závislosti je zjevné další riziko: asociálnost. „Jedním z prvních důsledků sexbotů bude prohloubení lidské izolovanosti,“ tvrdí Kathleen Richardsonová, která se na britské univerzitě De Montfort zabývá robotickou etikou. „Jakmile lidem dáte najevo, že už nepotřebují ostatní lidské bytosti, tak je to ještě více odcizí.“

Podle expertů budou dokonce už kolem roku 2050 běžné sňatky lidí a robotů. Kolem stejného data dojde také k proměně tzv. „sexuální turistiky“, která bude plně robotizovaná. Tvrdí to novozélandští výzkumníci Ian Yeoman a Michelle Marsová, kteří vypracovali spekulativní studii Robots, men and sex tourism, v níž se snaží odhadnout, jak bude v té době vypadat typický amsterdamský nevěstinec.

Práci amerických policistů mají suplovat roboti. Čtěte více:

Roboti zabijáci: po posledních útocích perspektivní byznys

 Policejní robot na pláži (Zdroj: Flickr)

„Vstupné bude stát 10 tisíc dolarů a zahrne služby all inclusive. Klub bude nabízet celou škálu sexuálních služeb od masáží, tanců na klíně až po pohlavní styk v luxusním prostředí,“ tvrdí studie. Nejpopulárnějším modelem sexbota podle ní bude vysoký blonďatý android ‘Irina‘, oblíbený zejména u byznysmenů z východu.

Jednou z výhod moderního nevěstince bude podle autorů studie snížená míra přenášení pohlavních nemocí. O práci ale přijdou takřka všechny lidské sexuální pracovnice.


Dále čtěte:

EBF24

Budou roboti bezpeční? Incident v supermarketu vzbuzuje otazníky

Vývoj umělé inteligence brzdí strach z povstání robotů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).