Menu Zavřít

Seznamka chrání Trumpovy fanoušky před demokraty a liberály. S ochranou dat je to horší

19. 10. 2018
Autor: DonaldDaters

Seznamka DonaldDaters sdružuje pouze lidi, kteří podporují amerického prezidenta Donalda Trumpa. Nežádoucí seznámení s voličem demokratů či jakýmkoli netolerantním liberálem tak nehrozí. Jak se ale ukázalo, seznamka nedostatečně chrání data svých uživatelů.

Americká seznamka láká zájemce sloganem Make America Date Again, jenž je parafrází volebního hesla Donalda Trumpa, který sliboval voličům, že Spojené státy učiní opět významnými a silnými.

Mobilní aplikace DonaldDaters má pomoci dát dohromady podobně smýšlející lidi, pro které je Trump tím pravým lídrem Ameriky. Uživatelé mohou mezi sebou zdarma chatovat a blokovat potenciální netolerantní liberály, kteří by chtěli narušit „protrumpovské“ námluvy, informovala televize Fox News.

Server Motherboard upozornil na to, že aplikace je pro fanoušky Trumpa otevřená až příliš. Jejich data se dají snadno zneužít. Databáze uživatelů je podle bezpečnostních expertů nedostatečně zabezpečená. Obsahuje citlivá data, jako jsou jména a fotografie, hacker se jednoduše může dostat i ke konverzaci uživatelů seznamky DonaldDaters. „Je velmi snadno prolomitelná,“ řekl bezpečnostní odborník Baptiste Robert o databázi.

Další expert Elliot Alderson tvrdí, že databáze je špatně nakonfigurovaná. Redakce Motherboardu si vytvořila vlastní účet v aplikaci a mohla si snadno vyhledat ostatní uživatele seznamky. Nicméně mnoho jich není a pro seznámení není prakticky použitelná, dodal server.

Ředitelka firmy DonaldDaters Emily Morenová již oznámila, že provozovatel dočasně pozastavuje chatovací službu, než bude vyřešeno zabezpečení dat. Podle ní nebyly ohroženy soukromé e-mailové adresy, telefonní čísla ani informace o kreditních kartách uživatelů.

Morenová ještě před zveřejněním problémů s ochranou dat zdůraznila, že politicky jednostranně zabarvená seznamka má v americké společnosti místo, protože mladí příznivci Donalda Trumpa se potýkají s rozšířenou netolerancí od liberálně smýšlejících Američanů a nemají mnoho možností, jak se seznámit.

„Podpora prezidentovi se stala překážkou při jednání s lidmi, místo toho, aby to vedlo k prolomení ledů,“ postěžovala si zakladatelka seznamky. Platforma má lidem pomoci domluvit si schůzku bez obav, že při hovoru o politice narazí na opačně smýšlejícího partnera. Aplikace je zpoplatněná, pokud si uživatelé chtějí prohlédnout více než deset profilů jiných uživatelů.

CIF24

Související články:

Vídeň kvůli GDPR smaže jména na 220 tisících zvonků. Předchází miliardovému postihu

Seznámení místo lajků: facebook pomůže uživatelům najít si partnera

Číňané „omylem“ šmírovali americké uživatele Androidu

Šmírák Tinder. Za pár let nasbíral o uživatelce data na 800 stran

Co vše o sobě člověk dobrovolně prozradí na internetu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).