Vydejte se na cestu za příběhem zrození Exploration 1, dvou unikátních limitovaných edicí kávy z Laosu a Keni
Nespresso nabízí svým zákazníkům možnost stát se opravdovým znalcem kávy díky uvedení dvou nových unikátních limitovaných edicí, které v sobě skrývají zajímavý příběh. Nová kolekce káv, kterou pojmenovali Explorations, sestává z mimořádných a vzácných káv z výjimečných oblastí, jež kávoví experti považují za jakési „skryté drahokamy“, a to díky výraznému chuťovému profilu, kterým se zdejší zrna pyšní.
Vzdálené, téměř neprozkoumané oblasti spolu s fascinujícími a nečekanými podmínkami podnebí přetvářejí místní kávovníky v dokonalý kávový poklad s neobyčejným aromatickým a chuťovým potenciálem. Takové jsou kávy, které inspirovaly odborníky v Nespresso k vytvoření Explorations. Tyto kolekce káv budou dostupné vždy dvakrát do roka v mimořádně malém množství, jež je důkazem jejich velké vzácnosti.
Shirin Moayyad, coffee expertise manager ve společnosti Nespresso, vysvětluje: „Díky své pozici v Nespresso mám to štěstí, že mohu cestovat po celém světě a hledat skryté kávové poklady, které pak přetváříme ve výrazné a překvapující aromatické prožitky. Pomocí Explorations se o ně chceme podělit s našimi zákazníky a ukázat jim nejenom výjimečná aromata, ale také příběhy, které se za těmito nejvzácnějšími kávami skrývají. S každou kávou z řady Explorations zveme členy Nespresso Clubu na cestu za poznáním, která jim odhalí detaily o kávě, kterou milují.“
Prvními kávami v rámci řady Explorations budou dvě limitované edice kávy – Laos Bolaven Plateau a Kenya Peaberry. Ty jsou speciálně nabízeny v dvojbalení, díky němuž vynikne kontrast jejich původu a také konečné chuti v šálku.
Obě kávy jsou Pure Origins, což znamená, že zrna byla získána z jedné farmy nebo skupiny farem z jednoho konkrétního regionu.
Laos Bolaven Plateau
Bolaven Plateau, region v jižním Laosu, je situovaný v nadmořské výšce mezi 1100 až 1350 metrů a těží z vydatných dešťových srážek, vulkanické půdy a výrazné vlhkosti. To vše z něj dělá perfektní oblast pro pěstování kávy s delikátními obilnými tóny a vysokou senzorickou kvalitou.
Nespresso experti vytvořili kávu ze zrn z tohoto neskutečně kvalitního terroir, a to díky 100procentní myté kávě Arabica a za pomoci svých znalostí a dovedností při míchání a pražení vyzdvihli v kávě její obilninové aroma, ale bez jakékoli trpkosti.
Ve výsledku jde o espreso se zlatavými tóny pšenice a zelenými rostlinnými podtóny. Je velmi kulaté a harmonické s dotekem kyselosti. Laos Bolaven Plateau je káva, která vám připomene cereálie a bylinky.
Servíruje se jako espreso ( 40 mililitrů) a nejlépe jej vychutnáte černé, kdy vynikne veškerý aromatický potenciál kávy.
Případně může být doplněno mlékem a podáváno jako latte macchiato
Kenya Peaberry
Díky svému terroir a mnoha různým odrůdám, které se zde pěstují, je Keňa považována v kávovém světě za „královnu kávy“ a zrna peaberry (perlová zrna) jsou vysoce ceněna pro svou speciální ovocnost připomínající až aroma marmelády. Zrna jsou na rozdíl od těch běžných kulatá, k čemuž dochází díky přírodní mutaci, kdy se uvnitř kávové třešně urodí jen jedno zrno. Peaberry zrna se nacházejí zhruba v pěti procentech celkové světové produkce kávy. Velmi dobře se praží, jelikož jejich tvar dovoluje pravidelné pronikání tepla do zrna během procesu pražení.
Díky těmto zrnům, která byla pečlivě ručně vybrána, experti společnosti Nespresso mohli pomocí techniky děleného pražení odhalit veškerou eleganci delikátní keňské kyselosti a ovocnosti. Toto espreso vás překvapí svým aromatem připomínajícím sušené ovoce jako jablka, rozinky, ostružiny či rybíz.
Servíruje se také jako espreso (40 mililitrů) a nejlépe jej vychutnáte černé, kdy vynikne veškerý aromatický potenciál kávy. Případně může být doplněno mlékem a podáváno jako latte macchiato nebo cappuccino.
O autorovi| Václav Herz, herz@mf.cz