Menu Zavřít

Sháňka po důkazech

13. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Insolvenční správce neuznal pohledávky za více než sedmnáct miliard

Likvidátor, a ne zachránce firmy, tvrdí o šéfovi Sazky Aleši Hušákovi převážná většina věřitelů loterijní firmy. Část z nich se kromě toho již několik týdnů snaží získat pro svá tvrzení důkazy. Situace dospěla tak daleko, že chystají na šéfa firmy žalobu. „Ano, sešli jsme se a dohadovali se o dalším možném a společném postupu. Naším dalším krokem je žaloba na Hušáka,“ konstatoval zástupce jednoho z menších věřitelů. „Musíme mít ale v ruce dostatečně pádné důkazy a jejich shánění ještě nějaký čas potrvá,“ připustil. Zmínění věřitelé chtějí na Hušáka podat trestní oznámení kvůli tomu, že podle jejich názoru společnost namísto záchrany likviduje a potichu předává konkurenci, tedy Fortuně.

Velcí vyčkávají Týdeník EURO má informace, že o podobném kroku, tedy žalobě na Hušáka a další členy vedení Sazky, vážně uvažují i největší věřitelé loterijní firmy – skupina PPF a společnost KKCG ovládaná podnikatelem Karlem Komárkem mladším. Dva hlavní věřitelé, kteří postupují v kauze Sazka společně, ale zatím narážejí na jediné: nedostatek materiálu, na němž by případnou žalobu postavili. Přesněji řečeno takovou, se kterou by měli šanci u soudu uspět. „Zatím nemáme potřebný přístup k informacím o hospodaření a dění v Sazce. Disponujeme spíše různými indiciemi, a ty jsou děsivé,“ reagoval zdroj z KKCG. „Bez komentáře,“ komentoval výše uvedené informace mluvčí KKCG Dan Plovajko. Jenže jak tvrdí další z věřitelů, získat důkazy bude velmi složité. „Dávají si moc velký pozor na to, aby vždy splnili literu zákona, i když je to v některých případech více něž diskutabilní. Třeba zákon přikazuje, aby věřitelský výbor mohl nahlédnout do účetnictví Sazky. A slovo nahlédnout je v tomto případě dodržováno velmi přesně. Otočí na nás monitor od počítače, kde jsou zobrazeny údaje z účetnictví, a po několika vteřinách jej zase otočí s tím, že jsme nahlíželi už dost dlouho,“ posteskl si jeden z věřitelů.

Nemáte licenci Kauza Sazka, která se táhne již několik měsíců, navíc minulý týden nabrala další grády. Ministerstvo financí se totiž rozhodlo firmě odebrat loterijní licenci, zatím jen nepravomocně a dočasně. „Ministerstvo rozhodlo o dočasném zastavení provozování číselných loterií Sazky,“ sdělil resort financí. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že firma nevyplatila v zákonné lhůtě celou výhru, ale pouze jen část z lednového jackpotu, který dosáhl výše 103,4 milionu korun. Sazka tvrdí, že tak neučinila proto, že byla ve finanční tísni. Ostatní výhry prý splácí, a to včetně těch, jež dosahují několika milionů korun. Postupně údajně splácí i zmíněný více než stomilionový jackpot. Rozhodnutí ministerstva financí vstoupí v platnost patnáct dní poté, co jej Sazka obdrží. Firma se ale proti němu může odvolat a pravděpodobně tak i učiní, potvrdil mluvčí loterijní firmy Jan Tuna. „Pozastavení licence je vyústěním několikatýdenní soustředěné činnosti představenstva firmy a generálního ředitele, kteří s plnou podporou finanční skupiny Penta směřují k rozvratu a zničení Sazky a k vyklizení prostoru pro konkurenční Fortunu,“ komentoval rozhodnutí ministerstva financí mluvčí PPF Milan Tománek. Jak Hušák, tak Penta se proti tomuto tvrzení ohradili. Zmíněná firma považuje pozastavení licence za logický důsledek řetězce událostí, jež prý způsobili agresivní věřitelé, kteří se snaží o nepřátelské převzetí Sazky. „Prohlášení úpadku společnosti Sazka vedlo ke ztrátě důvěry sázejících a k výraznému propadu tržeb, což způsobilo, že Sazka není schopna plnit podmínky licence,“ tvrdí mluvčí Penty Martin Danko. Obdobně reagoval i šéf Sazky Aleš Hušák. „Ani já, ani nikdo z vedení společnosti nečiní a nikdy nečinil žádné kroky, kterými bychom připravovali pole pro jakoukoliv konkurenci. Snahou mojí a vedení Sazky je v tuto nelehkou dobu stejně jako celých šestnáct let jediné, rozkvět tradiční české společnosti, zachování maximálního akciového podílu sportovním svazům a ubránění se opakovaným snahám o nepřátelské převzetí,“ tvrdí Hušák. V rámci korektnosti se ale v této souvislosti sluší připomenout, že právě pod Hušákovým vedením se firma dostala do své současné ekonomické agonie a půjčila si miliardy korun.

MMF24

Supi už se slétají Klíčovou událostí pro to, zda si Sazka licenci udrží, či nikoliv, bude patrně schůze věřitelů loterijní firmy naplánovaná na 26. května. Pokud totiž rozhodnou o tom, že současný úpadek firmy lze řešit reorganizací, mohou věřitelé, případně zájemce o vstup do firmy, dodat potřebné peníze a z nich výhry splatit. V takovém případě by pominuly důvody pro odnětí licence. Právě PPF a KKCG mají zájem na tom, aby se firma ze současných těžkostí dostala a znovu rozjela sázkový byznys. To ale bude velmi složité. Důvěra klientů je v troskách a získat ji zpět bude velmi složité. A to i kvůli tomu, že Sazka, dosud monopolní v číselných loterijích, bude mít na tuzemském trhu do několika měsíců konkurenci. Společnost Fortuna, ovládaná investiční skupinou Penta, oznámila, že své číselné loterie odstartuje letos v polovině července, zatímco do konce roku plánuje zprovoznit až tři tisíce terminálů. Na projektu bude spolupracovat kromě jiného s firmou Geco ovládanou Martinem Ulčákem, spojencem Penty v boji o Sazku. Skutečnost, že Pentě a Ulčákovi vyhovuje současná agonie Sazky, „zcela jistě“ bude jen souhra náhod. Zvlášť když finanční ředitel fortuny Michal Vepřek v médiích nastínil strategii při budování terminálů: „Strategie je jít po dobrých místech Sazky. Dá se odhadnout, kteří prodejci byli u Sazky nejlepší, a to podle výše přihlášených pohledávek z kaucí.“ Tím ale nástup konkurence nekončí. Podobné plány oznámila i společnost Synot Tip. Ta chce svoji číselnou loterii spustit letos v polovině září. Postupně plánuje vybudovat síť se čtyřmi tisíci terminálů. O licenci na číselné hry požádala i společnost Chance.

Popřené miliardy Minulý týden se navíc trošku vyjasnilo kolem pohledávek přihlášených za Sazkou. Městský soud v Praze zaevidoval 2075 věřitelů s pohledávkami za 41,1 miliardy korun. Insolvenční správce loterijní společnosti Josef Cupka pak popřel nároky ve výši 17,154 miliardy korun, a jako nesporné naopak uznal pohledávky zhruba za patnáct miliard. Zbylé, za 9,273 miliardy korun, zůstávají zatím nedořešené, z toho také jedna osmimiliardová od Občanského sdružení Zelený ostrov (OSZO). Cupka bude požadovat další doplnění. Mezi odmítnutými pohledávkami jsou i dvě více než osmimiliardové, totožné s pohledávkou OSZO. Ty podaly zahraniční společnosti Alfa Capital a Oldeira Anstalt.
Mezi uznanými nároky jsou kromě jiného i pohledávka ve výši pět miliard korun, kterou přihlásila za držitele dluhopisů Sazky londýnská The Bank of New York Mellon. Tím mají držitelé dluhopisů jistotu účasti na schůzi věřitelů 26. května. Většina z dluhopisů patří PPF a KKCG.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).