Menu Zavřít

Shell se vzdává

15. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Sachalin

EBF24

Ruským státem kontrolovaný plynárenský gigant Gazprom má na dosah převzetí poloviny rozsáhlého naleziště plynu Sachalin-2. Společnost Royal Dutch Shell, jež je hlavním investorem obřího energetického projektu na odlehlém ostrově mezi Ruskem a Japonskem, se vzdává tlaku ruských úřadů a nabízí prodej svého podílu.
„Obě strany jsou blízko dohody na způsobu, jak Gazprom do projektu vstoupí,“ uvedl minulý týden předseda ruského plynárenského monopolu Dmitrij Medveděv, který je zároveň prvním místopředsedou ruské vlády. Shell, jenž má v Sachalinu-2 podíl 55 procent, doufá, že za odstoupení od projektu získá „férovou dohodu“.
Sachalin-2 je největším světovým projektem s produkcí zkapalněného zemního plynu LNG. Konsorcium firem Shell, Mitsui a Mitsubishi do něj již nainvestovalo 22 miliard dolarů. Před několika měsíci však Moskva na zahraniční investory vystupňovala tlak, aby do projektu vpustili i Gazprom.
Ruský státní dozor na ochranu životního prostředí donutil konsorcium zastavit práce a hrozí mu pokutou ve výši třiceti miliard dolarů za vyrovnání ekologických škod, které postihly sachalinskou přírodu. Náměstek ředitele tohoto úřadu Oleg Mitvol vzkázal, že právní kroky proti Shellu odstartují v březnu.
Medveděv, jehož mnozí považují za možného nástupce prezidenta Putina, dále řekl, že Gazprom se chystá koupit zhruba 50 procent Sachalinu-2 výměnou za hotovost a aktiva. Sachalin-2 má začít dodávat zkapalněný plyn v roce 2008. Do Japonska, Koreje i Spojených států mají vyplout tankery s 9,6 miliony tun podchlazeného plynu ročně.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).