Menu Zavřít

Shell tlaku podlehl

29. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Sachalin

Ruský plynárenský kolos Gazprom získal většinový podíl na projektu těžby a zpracování zemního plynu Sachalin-2. Nad největší zahraniční investicí v Rusku tak získá jeho prostřednictvím kontrolu stát. Vlastníkům projektu, v jejichž čele je britsko-nizozemský koncern Royal Dutch/Shell, za to Gazprom zaplatí 7,45 miliardy dolarů.
Gazprom střídá Shell v roli lídra programu s odhadovanými náklady 22 miliard dolarů. Gazprom získá 50 procent plus jednu akcii, Shell si ponechá polovinu svého dosavadního 55procentního podílu. Své podíly na polovinu sníží ve prospěch Gazpromu i japonští partneři Mitsui a Mitsubishi.
Dohoda o převodu byla podepsána na schůzce v Kremlu, jíž se zúčastnil ruský prezident Vladimir Putin a nejvyšší činitelé obou firem spolu se zástupci japonských kolegů.
„Rusko je spokojeno se seriózním a podnikatelským přístupem partnerů,“ řekl Putin. Obchodu předcházel tvrdý tlak na původní investory ze strany ruských úřadů, které program zastavily a začaly vyčíslovat škody na životním prostředí v desítkách miliard dolarů.
Shell sdělil, že se bude i nadále účastnit řízení projektu a zůstane jeho technickým poradcem. Gazprom celou částku za svůj podíl předá partnerům v hotovosti, řekl generální ředitel Shellu Jeroen Van der Veer.

  • Našli jste v článku chybu?