Menu Zavřít

Show musí být

15. 1. 2018
Autor: Euro.cz

Rodinný sokolovský podnik Permon už dvanáctým rokem dokazuje, jak důležitý je pro české minipivovarnictví

Na začátku stála myšlenka vlastní hospody. A od ní nebylo nijak daleko ke zprovoznění minipivovaru. Dnes Ladislav Sás se synem Michalem a zetěm Janem Radou vyrábějí pivo už ve své třetí varně. „Ta první, s kapacitou sto litrů, je dnes v Srní.

Druhá, 670litrová skončila v Košicích“ vybavuje si Michal Sás. V současnosti sokolovský pivovar Permon používá technologii o objemu 1500 litrů. „Loni jsme uvařili 3600 hektolitrů, což znamená zhruba patnáctiprocentní meziroční růst,“ počítá Michal Sás.

Výměna varen není jedinou změnou, jíž sokolovská značka ve své historii prošla.

Zatímco zpočátku se podnik zaměřoval především na spodně kvašená piva, po roce 2010 přišel velký zvrat. Stále větší prostor dostávaly svrchně kvašené speciály.

Bez nadsázky se dá říct, že i Permon může za dnešní úspěch těchto piv v Česku.

S novou filozofií přišla i úprava grafické prezentace, původní usedlý permoník odkazující na hornickou tradici Sokolova je vidět stále méně, nahrazují jej vtipnější a modernější motivy. „Náš současný design odpovídá americké craftové historii“ vysvětluje Michal Sás. „Okolo piva musí být furt nějaká show“ říká. Že Permon chce českému minipivovarnictví dodávat impulzy i dál, dokazuje svou častou spoluprací s jinými podniky. Vznikají tak originální receptury.

„S hospodami je to tady těžké. Mají smlouvy s velkými pivovary“ upozorňuje Michal Sás na to, že za branami pivovaru v Sokolově na čepovaného permona nikdo nenarazí. Nicméně automatická etiketovací linka i nové ležácké tanky dokazují, že i bez sokolovských výčepních se značce daří.

Česko-slovenská spolupráce

Jak už je naším zvykem, i v Sokolově jsme okusili dvě piva. Tentokrát byla obě svrchně kvašená. „Seznamování“ jsme zahájili u speciálu Winter Ale (půllitrová láhev za 30 korun). Pivo stylu APA (American Pale Ale) s pěti procenty alkoholu vaří Jan Rada ze tří druhů amerických chmelů a dvou druhů obilných sladů. Winter Ale má svěží citrusovou vůni, v chuti se postupně otevírá do hořkosti následované grepovou kyselkavostí, jež zůstává dlouho v ústech.

Pitelnost je vynikající a ve výsledku působí pivo velmi lehce.

Dostali jsme se i k polotmavému speciálu Permon Damian San Francisco (půllitrová láhev za 40 korun). Tohle pivo vzniklo jako kooperace sokolovské značky s bratislavským létajícím pivovarem Damian Beer & Ale. Jde o American Strong Ale s poměrně vysokým obsahem alkoholu - činí 7,6 procenta. Základní surovinou je ječný slad a pět druhů chmelu, voní po citrusech se závanem kávových zrnek. San Francisco působí těžším dojmem, mírná „kávovost“ se rozpíná i v chuti, která je ale především bylinková až kyselkavá.

Pivovar Permon

bitcoin_skoleni

Komenského 77, Sokolov SLÁDEK: Jan Rada NABÍDKA: spodně a svrchně kvašená piva a speciály PRODEJ PIVA: v pivovarské prodejně CO DOPORUČUJEME: bezvadný svrchně kvašený speciál Winter Ale OTEVŘENO: Út-Čt 9.00-17.00, Pá 9.00-23.00, So 17.00-23.00, Po 13.00-17.00, ve všední dny polední pauza 12.00-13.00

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?