Menu Zavřít

Sia restaurant

24. 6. 2019
Autor: Euro.cz

Na „Asii“ do Nolanova Počátku Když člověk vstoupí do zatím posledního pražského podniku spadajícího pod takzvanou Together Group, která provozuje úspěšný Bruxx se zaměřením na belgické speciality a piva nebo sousedící Vinohradský parlament, může si připadat jako ve filmovém Počátku, kde hlavní protagonisté v jedné ze scén pobíhají městem popírajícím fyzikální zákony. „Plovoucí“ patra, celkově otevřený několikapodlažní prostor i průhledy ze suterénu s pronikajícím světlem z ulice a akváriem s průhledným dnem vytváří až jistý surreální a snový dojem.

Gastronomickou část podtrhují dvě otevřené kuchyně s neustávajícím ruchem, opékání masa na ostrůvkovém grilu na dřevěné uhlí nebo visící kachny v chlazené vitríně. Ty zde připravují na pekingský způsob, což je stálá specialita podniku.

Restaurace se snaží maximálně akcentovat asijský přístup k jídlu, kde je celkem běžné sdílet a ochutnávat vše, co přistane na stole. Někomu může vadit způsob servírování bez přesně daného pořadí jídel – na stůl míří hned, jak je připraveno.

Personál se nicméně snaží vyjít vstříc těm, kteří si potrpí na evropštější způsob konzumace. Musíte každopádně počítat, že ho nelze stoprocentně dodržet. Nám takzvaný „food sharing“ nevadí, naopak ho považujeme za nejlepší způsob, jak ochutnat více jídel, vyměňovat si na ně u stolu názory a rozpoutat na svém jazyku ohňostroj chutí. Není potřeba dodávat, že nejzábavnější je tento způsob konzumace ve více lidech, ideálně v rodinném kruhu.

Pokud bychom měli restauraci Sia něco vytknout, je to mírný chaos v době oběda, kdy našemu stolu nebyl vydán v rámci poledního menu jeden chod. Dorazil až po upozornění na chybu. Přitom během obědů se zde naopak dodržuje spíše tradiční pojetí servírování se samostatnou porcí pro každého.

Z večerního menu byste určitě měli zkusit kachní sestavu tvořenou dvěma chody a relativně nově zařazenou kantonskou křupavou husu, ale pozor, ta se podává pouze v pondělí. Nabídka se jinak často mění a cokoliv sem napíšeme, nemusí být již v době vydání aktuální. A dezerty? Ty jsou evropskou optikou pro asijskou kuchyni Achillovou patou. Kdo nevezme zavděk zapečeným krémem z kokosového mléka nebo lívanečky s toutéž surovinou, může zakončit večeři za rohem u oceňovaného Lukáše Skály, jehož podnik jednoduše nazvaný Cukrář je také součástí Together Group.

bitcoin_skoleni

Sia restaurant ? V Celnici 1034/6, Praha 1 ? t: 220 199 380 ? e: info@siarestaurant.cz ? www.siarestaurant.cz

  • Našli jste v článku chybu?