Menu Zavřít

Siemens na vzestupu. Tržby české divize rostly o 18 procent na 27,3 miliardy

12. 4. 2019
Autor: Martin Pinkas, Euro

Německý technologický koncern nabral v Česku za uplynulé dva roky 1500 nových zaměstnanců a chystá další expanzi.

Obrat v klesajícím trendu hlásí společnost Siemens ČR. Její tržby loni meziročně narostly o 18 procent na 27,3 miliardy korun. Naopak ziskovost zůstala na podobné úrovni jako v předchozím období. Čistý zisk za finanční rok od října 2017 do září 2018 dosáhl 871 milionů korun. Vyplývá to z nedávno zveřejněné výroční zprávy společnosti Siemens ČR.

V minulosti vykazoval Siemens v Česku vyšší čísla. Například v roce 2006 se s tržbami téměř 57 miliard korun umístil mezi desítkou největších společností v žebříčku Czech Top 100. Následně se však české působení Siemensu výrazně zmenšilo, mimo jiné kvůli útlumu a odprodeji některých aktivit. Například divizi výroby autodílů koupil na základě dohody z léta roku 2007 koncern Continental.


Ilona Švihlíková: Čeho se bojí Německo a proč by nás to mělo zajímat

 ilustrační foto


Jak v úvodu výroční zprávy uvedl jednatel českého Siemensu Eduard Palíšek, společnost se nyní zaměřuje na oblasti elektrifikace, automatizace a digitalizace. Zmínil také historicky první dodávku velkého bateriového úložiště energie v Česku. „Očekáváme pokračující trend posilování tržní pozice ve všech oblastech naší činnosti. Závody Siemens v České republice očekávají v nadcházejícím účetním období nárůst kapacity,“ uvedl Palíšek.

Siemens též navyšuje počet zaměstnanců v Česku, jen za poslední dva roky došlo k nárůstu o jednu pětinu na 8462 osob. Hlavní výrobní závody se nacházejí v Brně (průmyslové turbiny), Trutnově (nízkonapěťová spínací technika), Mohelnici a Frenštátu pod Radhoštěm (výroba elektromotorů). Nejedná se jen o výrobu – přes tisíc zaměstnanců pracuje ve vývojových centrech.

MMF24

Dále čtěte:

Hráz proti čínským penězům: Německo chce bránit domácí firmy státním fondem

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).