Menu Zavřít

SÍLÍ V EVROPĚ, JEDNÁ V USA

27. 7. 2001
Autor: Euro.cz

British Telecom

New York/Londýn ( Reuters, WSJ) – Na spadnutí je dohoda dvou předních světových telekomunikačních společností, americké AT&T a britské British Telecommunications (BT). Šéfové obou firem, Michael Armstrong a Peter Bonfield, spolu minulý měsíc vedli intenzivní neformální rozhovory. Informace o spojení firem vyšla najevo v průběhu pravidelných setkání šéfů AT&T a BT, která se zabývala fungováním joint venture těchto společností, působícím pod názvem Concert. Tento subjekt zajišťuje telefonní a datové služby velkým společným zákazníkům, a právě díky němu se myšlenka na spojení obou firem zrodila.

Pakliže by rozhovory skutečně dospěly ke zdárnému konci, vznikl by na telekomunikačním trhu nevídaný gigant, jeden z nejvýznamnějších poskytovatelů pevného telefonního připojení a světová mobilní trojka. AT&T má dnes burzovní kapitalizaci ve výši 105 miliard dolarů, BT se pohybuje na úrovni osmdesáti miliard. Celému plánu ale mohou stát v cestě antimonopolní překážky, a to na obou březích Atlantiku. Podle analytiků by bylo také nanejvýš vhodné, aby obě společnosti ještě před fúzí konsolidovaly své aktivity.

British Telecom současně minulý týden posílil své postavení v kontinentální Evropě, když za 6,65 miliardy eur uzavřel dohodu o převzetí kontroly nad německou společností Viag Interkom. Dosud ve Viag Interkomu BT vlastnila pětačtyřicetiprocentní balík a stejný získala opcí na koupi akcií od svého partnera E.On. Tento koncern vznikl fúzí německých energetických společností Veba a Viag letos na jaře. Zbývající desetiprocentní podíl ve Viag Interkomu drží norský Telenor.

KL24

Viag Interkom je německou telekomunikační trojkou. Provozuje pevné linky i mobilní služby. Stal se minulý týden jednou ze šesti společností, jimž byla udělena licence na provozování sítě UMTS. Pro BT je údajně dohoda klíčovým krokem k vytvoření pozice panevropského telekomunikačního hráče.

  • Našli jste v článku chybu?