Menu Zavřít

SILICON HILL

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Mladé firmy z jižní Moravy mají šanci prorazit do světa

Pánbůh chodil po Česku s náručí plnou mikročipů. Když mu jeden upadl na zem, Bůh se pro něj shýbl a z náruče mu vypadly další tři. Rozčílený stvořitel ve vzteku zahodil všechny mikroprocesory a vykřikl: „Tak dobře, tady bude Brno!

Touto parafrází na známý protibrněnský vtip a s trochou nadsázky by se dal charakterizovat současný stav internetového podnikání v Brně. Nikde v republice není cítit takové nadšení a touha po úspěchu jako mezi mladými brněnskými infor matiky. Čerství absolventi obou zdejších vysokých škol zakládají nové firmy, v angličtině nazývané start-ups, nebo nastupují do těch už existujících. První generace mladých, kteří vysoké školy v Brně vystudovali po pádu komunismu v roce 1 989, má už za sebou slušné úspěchy. V tomto vydání týdeníku EURO chceme některé z nich představit.

Za jejich vzestupem stojí v první řadě schopnost orientovat se v nejnovějších trendech a technologiích. Jak se zdá, pedagogové z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity i Vysokého učení technického umějí připravit své studenty nejen na úrovni nutné pro dosažení úspěchu v České republice, ale i na úrovni mezinárodní. Brněnské internetové firmy dnes získávají zakázky od mnoha domácích společností tradičně sídlících v Praze, daří se jim však spolupracovat i s národními pobočkami světových podniků a na základě dobře odvedené práce dostávají práci i v zahraničí.

Důležitým předpokladem úspěchu je umění nazírat na podnikání globálním prizmatem a uvědomit si příležitosti. „Kdo se chce dostat na mezinárodní trh, musí uvažovat velkoryse, tomu se říká Think Big. Kdo si vidí jen na špičky bot, ten se nikam nedost ane, říká Petr Ulrich, ředitel společnosti Inet, která chce brzy otevřít pobočku ve Spojených státech. Podle jeho slov je nutné přestat přemýšlet v lokálních rozměrech. „Lidé musí přestat uvažovat jako Brňáci, jako Pražáci, jako Plzeňáci a tak dál, prostě v tom svém malém. Musí se naučit uvažovat globálně, tvrdí Ulrich.

Sám Petr Ulrich je příkladem podnikatele, který globálně uvažuje. Jeho společnost najímá programátory nejen v Brně, ale vozí si je tam z celého světa. Ve společnosti pracují inženýři ze Spojených států, z Kanady a nyní přibyl nový vývojář z Indie. Brzy by měl nastoupit další člověk z Nového Zélandu.

Podobným způsobem funguje i jiná česká IT firma, která se na sklonku loňského roku stala hvězdou mediálního nebe, ačkoli novináři se o ni dříve vůbec nezajímali. Je to pražská společnost NetBeans Martina Staňka, kterou loni pohltila nadnárodní korporace Sun Microsystems, jeden z leaderů současného světového boomu informačních technologií. Také Martin Staněk najímá své programátory ze zahraničí po internetu. Poprvé tak svého zaměstnance vidí, až když ho vyzvedává na letišti. Takový věk zkrátka pomalu přichází i do České republiky, a pokud chce místní ekonomika uspět, budou její protagonisté muset tato pravidla přijmout.

Asi každý, kdo něco ví o úspěchu finské společnosti Nokia, by si přál vidět brzy podobný podnik i v České republice. Ono to však není tak jednoduché. Víc než polovinu zaměstnanců Nokie tvoří cizinci, kteří nemluví finsky, a tak je oficiál ním jazykem korporace angličtina. Kolik Čechů by se s tím nyní dokázalo vyrovnat? Možná jen málo z těch, kdo valnou část svého života strávili pod teplou komunistickou peřinkou, ale mladším ročníkům už pohyb v mezinárodním prostředí probl émy nedělá.

ebf - tip - debata

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus a premiér Miloš Zeman hned třetí letošní den zaútočili z obrazovky televize Nova proti byznysu informačních technologií. Miloš Zeman dokonce v jednu chvíli řekl, že psát na počítači je elementární m „zneužitím počítače, aby se později opravil a uvedl výraz „nevyužitím . Je zneužitím (nevyužitím) počítače také jeho prostřednictvím nakupovat? Nebo sestavovat softwarové aplikace pro bankovnictví po mobilním telefonu? Co si asi o tom všem pánové Klaus a Zeman myslí?

Zajímavé je, že výroky obou politiků nikoho z internetové brněnské branže minulý týden příliš nezajímaly. Nejlépe to v rozhovoru pro týdeník EURO vystihl Jiří Hlavenka ze společnosti Computer Press: „Brno politika moc nezajímá. Když ale přijed u do Prahy, přátelé a známí neustále o politice hovoří. Zajímalo by mě, zda jim zbývá čas na tvoření hodnot.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).