Menu Zavřít

Silné euro znepokojuje představitele ECB. Nákupy dluhopisů budou pokračovat

31. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Čím dál víc představitelů Evropské centrální banky (ECB) je znepokojeno rychlým posilováním eura vůči dolaru. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje obeznámené se situací. Podle zdrojů se tak zvyšuje pravděpodobnost, že ECB bude omezovat nákupy dluhopisů pouze pomalým tempem.

Na červencovém zasedání ECB zopakovala, že nákupy „by měly pokračovat do konce prosince 2017 nebo podle potřeby i delší dobu“. Někteří politici, zejména ze slabších ekonomik eurozóny, usilují o to, aby ECB s ukončováním nákupů příliš nepospíchala. Obávají se totiž, že silné euro by mohlo poškodit hospodářský růst.


Po letech souznění. Bilance zásadních centrálních bank se začínají rozcházet

 Ilustrační foto


Německo a severské státy jsou nicméně na omezování stimulačních opatření ECB díky solidnímu hospodářskému růstu připraveny. Debata kolem měnové politiky ECB tak podle agentury Reuters demonstruje přetrvávající rozdíly v ekonomikách jednotlivých členů eurozóny.

ECB se nyní snaží hospodářský růst a inflaci v eurozóně podporovat nákupy dluhopisů v objemu 60 miliard eur (téměř 1,6 bilionu korun) měsíčně. Podle zdrojů jsou jednání o dalším osudu těchto nákupů teprve na počátku, takže není pravděpodobné, že by ECB učinila nějaké konkrétní rozhodnutí již na svém příštím zasedání, které se uskuteční příští čtvrtek.

EBF24

Dále čtěte:

Draghi v Německu vysvětloval nekonvenční měnovou politiku nízkou inflací

Přijetí eura: kdo v Evropě zchudl a kdo zbohatl?

Esej: Zamávejte eurobusu

Euro, ilustrační kresba


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).