Menu Zavřít

Pokud máte auto, silniční daň vás nemine. Kdy, kde a jak ji platit?

17. 7. 2018
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Profimedia.cz

Silniční daň je stabilní součástí české daňové soustavy. Musí ji platit firmy a osoby samostatně výdělečně činné, které využívají auto k výdělečné činnosti. Výše daně se určí u osobních aut podle objemu motoru, u nákladních aut podle počtu a zatížení náprav. Subjekt platící silniční daň podává daňové přiznání k silniční dani, a to do 31. ledna.

Předmětem silniční daně jsou silniční motorová vozidla a) registrovaná v České republice, b) provozovaná v České republice a c) používaná:

1. poplatníkem daně z příjmů právnických osob s výjimkou používání k činnosti veřejně prospěšného poplatníka daně z příjmů právnických osob, pokud příjmy z této jeho činnosti nejsou předmětem daně z příjmů, nebo

2. poplatníkem daně z příjmů fyzických osob k činnosti nebo v přímé souvislosti s činností, ze kterých plynou příjmy ze samostatné činnosti podle zákona upravujícího daně z příjmů. Silniční daň upravuje zákon č. 16/1993 Sb.


Silniční daň by se mohla rozšířit na všechna vozidla. Čtěte více:

MDČR chce zdražit provoz starých aut. Za Favorit by se platilo 16 tisíc ročně

Škoda Favorit, ilustrační foto

Registrace k silniční dani

Každý podnikatel, ať fyzická či právnická osoba, využívající vozidlo k výdělečné činnosti se musí k placení silniční daně přihlásit. Tak lze učinit pomocí růžového formuláře, který je ke stažení na daňovém portále finanční správy.

Po jeho vyplnění je třeba jej doručit na příslušný finanční úřad. A to poštou, osobně nebo prostřednictvím datové schránky. Subjekt s datovou schránkou má povinnost použít právě ji.


Čtěte praktické rady k silniční dani 2018


Kdo daň neplatí

Od daně jsou osvobozena vozidla, která jezdí na alternativní pohon – CNG, LPG, elektřinu nebo hybridní pohon. Dále pak auta, která:
• spadají do kategorie L včetně přípojných vozidel

• zabezpečují linkovou osobní vnitrostátní přepravu

• provozují ozbrojené síly, civilní obranu, horské záchranné služby, bezpečnostní a hasičské sbory, poruchové a zdravotnické služby apod.

• provozují dopravu osob či nákladu s nejvyšší povolenou hmotností nad 12 tun, ale za to mají hybridní nebo alternativní pohon.

Pokud však je automobil využíván za účelem výdělečné činnosti, daňové přiznání se podává i v případě, že je vůz od silniční daně osvobozen.


Stáhněte si formulář Přiznání k silniční dani


Výpočet silniční daně

Povinnost platit silniční daň má ten, kdo je jako provozovatel vozidla zapsán v technickém průkazu vozidla, případně zaměstnavatel, pokud vyplácí cestovní náhrady svému zaměstnanci za použití osobního automobilu.

Výše daně se určí podle:

• zdvihového objemu motoru v cm3 u osobních automobilů,

• součtu největších povolených hmotností na nápravy v tunách a počtu náprav u návěsů,

• největší povolené hmotnosti v tunách a počtu náprav u ostatních vozidel.

Vypočítejte si výši silniční daně na kalkulačce


Kolik stojí provoz auta na daních? Stát si z vás ročně vezme desítky tisíc

Daně, poplatky a z auta zbudou jen
klíčky


Číslo účtu

Silniční daň je třeba zaplatit v řádném termínu a peníze poslat na účet příslušného finančního úřadu. Jeho číslo naleznete na webu finanční správy.

Zálohy pro úhradu 2018

1. čtvrtletí (leden, únor, březen) do 16. dubna

2. čtvrtletí (duben, květen, červen) do 16. července

3. čtvrtletí (červenec, srpen, září) do 16. října

říjen a listopad do 17. prosince

EBF24

Tyto termíny platí i pro registraci silniční daně. Dnem splatnosti, kdy již musí být peníze na účtu finančního úřadu, je brán nejbližší následující pracovní den po termínu. Prosinec poté musí být doplacen do 31. ledna. Stejné datum pak platí i pro podání daňového přiznání.

Spočítejte si výši cestovních náhrad na naší kalkulačce

 Cestovné


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).