Menu Zavřít

Silný dvojblok

25. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Platební karty

EBF24

PRAHA (oh) – Počet platebních karet asociace MasterCard v Česku přesáhl na konci druhého čtvrtletí hodnotu 2,6 milionu karet. Podle statistik Sdružení pro bankovní karty (SBK) tak produkty společnosti MasterCard Europe zaujímají 52procentní podíl na českém trhu. Nejvíce bylo vydáno karet Maestro, a to 1,88 milionu kusů, což představuje osmatřicetiprocentní podíl na trhu, 705 tisíc karet MasterCard značí čtrnáct procent všech vydaných karet v Česku.
Konkurenční asociace Visa International má na českém trhu platebních karet přibližně pětačtyřicetiprocentní podíl. Nejvíce bylo vydáno karet Visa Electron - 1,86 milionu. Sdružení pro bankovní karty uvádí, že tento počet představuje 37 procent na trhu. Karet Visa, klasických i obchodních, bylo k 30. červnu letošního roku vydáno 410 tisíc, což dělá zhruba osm procent českého trhu. Jednoprocentní podíl má v České republice American Express, zbývající značky karet mají dohromady dvě procenta místního trhu.
Ke druhému čtvrtletí letošního roku vydaly členské banky asociace MasterCard v celé Evropě více než 331 milionů karet, přičemž třiaosmdesát milionů bylo pod značkou MasterCard a 228 milionů karet bylo typu Maestro. Podle počtu karet MasterCard se v regionu východní Evropy stalo lídrem Maďarsko s přibližně osmi sty tisíci kartami, následované Českou republikou.
Asociace Visa International oznámila, že počet jejích platebních karet na celém světě překročil hranici 1,2 miliardy. Kartu této značky tak má přibližně každý pátý člověk na světě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).