Menu Zavřít

Skandály na pokračování

4. 7. 2002
Autor: Euro.cz

Účetní podvody v USA Mgr.

MMF24

PRAHA (FT, rek) - WorldComu, americkému telekomunikačnímu gigantu, který v letech 1999 až 2000 vydělal čtyři miliardy dolarů čistého, se v roce 2001 nedařilo a bylo třeba vylepšit image kvůli investorům a úvěrujícím bankám. Kdosi tam tedy zaúčtoval provozní náklady jako investice. Tím se vyčaroval alespoň miliardový čistý zisk a třicet miliard dlouhodobých úvěrů, takže se mohlo dál v klidu podřimovat. Když připomínky Cynthie Cooperové z vnitřní kontroly WorldComu začalo vedení firmy brát vážně, dostal hodinového padáka ten kdosi, finanční ředitel Scott Sullivan. Cooperová totiž přišla na přehmaty v účetnictví v hodnotě 3,8 miliardy dolarů, přestože audit firmy Andersen byl bez výhrad. Po skandálu s Enronem ji od dubna nahradila KPMG.
Dva dny po odhalení americká vládní Securities and Exchange Commission (SEC) udělila pokutu čtyř set tisíc dolarů nizozemským auditorům Ernst & Young za to, že softwarové firmě Baan Company nejen auditovali účetnictví, ale také společně obchodovali. Provalilo se to, neboť se firmy pohádaly a Baan odmítla zaplatit faktury za 328 tisíc dolarů. Celkově jí Ernst & Young nafakturovala za spolupráci 1,9 milionu dolarů.
Den nato se prozradily nové finanční triky u Xeroxu, firmy, která dala jméno kancelářským kopírkám. Během posledních pěti let nesprávně zaúčtoval ve svých příjmech nejméně dvě miliardy dolarů. Oznámila to sama firma poté, co Wall Street Journal napsal, že tyto skutečnosti odhalil ve firmě audit PricewaterhouseCoopers, který vystřídal KPMG. Bylo to mnohem více, než odhadovala SEC při vyšetřování, vedeném již od června roku 2000. Uložila Xeroxu pokutu deseti milionů dolarů a ten ani nemukl. Na revizi roku 2001 se ještě pracuje. Po zprávě akcie Xeroxu ztratily 35 procent hodnoty, čímž akcionáři přišli o 2,85 dolaru na akcii během několika hodin.
Wall Street se následkem účetního kejklířství amerických firem, jako Enron, Tyco, Kmart, Adelphia, Global Crossing, Merck, Stanley Works a nově Xerox a WorldCom, dostal do horší situace než po útoku teroristů na New York. Tři americké státní penzijní fondy, jejichž majetek se odhaduje na 250 miliard dolarů, pohrozily, že se stáhnou z investičních bank a fondů, které se podílejí na špatném dozoru a uvádění mylných informací o hospodaření firem.
Rovněž federální vláda přezkoumává, zda by neměla vyloučit WorldCom ze soutěží na veškeré nové vládní zakázky. Případem se už zabýval prezident Bush a dostane se i do Kongresu. Některé banky úvěrující WorldCom už firmě oznámily, že falšování výsledků hospodaření je porušením úvěrové smlouvy a budou požadovat předčasné splacení úvěrů. To by pro WorldCom znamenalo konec. Není se jim však co divit. WorldCom se dostal na první místo v historickém žebříčku finančních akrobatů. Do jeho odhalení vedla chicagská Waste Management, která v letech 1992 až 1997 za pečlivého auditu Arthura Andersena obrala své akcionáře pádem akcií o 33 procent, což znamenalo o šest miliard dolarů, když se přišlo na to, že zfalšovala příjmy ve výši 1,7 miliardy dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).