Menu Zavřít

Skandinávie kousek od Prahy. Společnost Domoplan postaví v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi sídliště v severském stylu

2. 11. 2021
Autor: Domoplan
  • Developerská firma Domoplan plánuje postavit na Mariánské poutní cestě nedaleko Prahy rezidenční čtvrť se 321 byty

  • Celý návrh projektu je přizpůsoben skandinávskému životnímu stylu a filozofii hygge – to znamená, že ve vnitrobloku se bude nacházet volnočasová zóna se saunou a prostory pro sousedské setkávání

  • Komplex za 2,2 miliardy korun má být dokončen v roce 2025

Developerská společnost Domoplan rozšiřuje své aktivity do středních Čech. V Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi vybuduje rezidenční komplex za 2,2 miliardy korun. Projekt Na Mariánské cestě nabídne přes 300 bytů inspirovaných Skandinávií.

Společnost plánuje tento ambiciózní projekt vystavět v místě, kde vede stará poutní cesta z Prahy příznačně pojmenovaná po Panně Marii, jelikož končí na Mariánském náměstí v Boleslavi. Developer bude klást důraz na architektonickou kvalitu, ekologii a komunitní život. Po vzoru severských zemí zde budou přímo vedle bytovek sauny, grill pointy a komunitní zahrada. Doplní je tradičnější školka, sportovní hřiště a venkovní posilovna.

Rezidenční oblast je plánována na jižní okraj města. Stavba bude probíhat ve dvou etapách, ta první by měla být hotová ve druhé polovině roku 2024. Stavět se začne v prvním čtvrtletí roku příštího a druhá fáze naváže na první na podzim roku 2022. Kompletně hotová by pak obytná čtvrť měla být do jara 2025. Už teď je jasné, že celková investice přesáhne dvě miliardy korun.

Na půl cesty do přírody

„Lidé v dnešní době hledají nové možnosti, jak skloubit práci a rodinu, bydlet ve městě, ale zároveň být na dosah přírodě. Projekt nabídne kvalitní a klidné bydlení s propracovanou architekturou, velkým množstvím zeleně a širokou dostupností služeb jen pár kilometrů od Prahy,“ říká Tomáš Vavřík, majitel a zakladatel společnosti Domoplan. Právě možnost bydlet kousek od Prahy, a přece blízko přírody, jim chce nabídnout.

Na místě bývalé ruiny vyrostla moderní věž. AFI Tower je podle svého autora symbolem propojení průmyslové revoluce a moderní architektury
Přečtěte si také:

Na místě bývalé ruiny vyrostla moderní věž. AFI Tower je podle svého autora symbolem propojení průmyslové revoluce a moderní architektury

Slibované tři stovky bytů se budou dispozičně lišit, v domech se najdou prostory od malých studií po rodinné apartmány. Architekti v projektu využívají také takzvaný koncept flexi bytů, kdy si rezidenti mohou u vybraných jednotek změnit dispoziční řešení. V praxi to znamená, že obyvatelé si mohou příčkou rozdělit byt na více místností nebo naopak probourat velký otevřený prostor. Každý byt má zároveň vlastní balkon s květináči, kam chtějí architekti nasázet oranžové rakytníky. Tyto rostliny zároveň podporují imunitu a z jejich plodů se dají vyrábět různé pochutiny.

Tvůrci čerpali inspiraci ze skandinávských projektů s důrazem na funkčnost a jednoduchost, což se odráží i v konceptu interiérů. „Areál Na Mariánské cestě byl navržen tak, aby respektoval charakter parcely a okolní zástavby a zároveň v rezidenci navodil intimitu a lidské měřítko. Na pozemku o velikosti 4,6 hektaru vyroste osm čtyřpodlažních bytových domů s třemi nadzemními bytovými podlažími a jedním podzemním garážovým a technickým podlažím. Ve snaze o maximální proslunění navržených dispozic jsou fasády řešeny ve formě dynamicky se střídajících lodžií a francouzských oken,“ říká Dagmar Zvoníčková ze Studio Identity Design.

Volný čas ve stylu hygge

Uprostřed sídliště pak zůstane prostor vnitrobloku, který architekti přemění v park. Zasadí tam spoustu stromů a zeleně a vytvoří dvě jezírka s molem. Stejně jako při navrhování budovy se i venku drží konceptu designové čistoty a jednoduchosti, zároveň se ale snaží maximalizovat možnosti volnočasového vyžití. „Hledáme rovnováhu mezi krásou a užitností, klademe důraz na trvalou udržitelnost a vztah k místu budoucího domova. To vše mícháme jako koktejl pro příjemný život v nové části města s parkovou úpravou budovanou pro současné i budoucí generace,“ komentují práci na projektu zahradní architekti Kamila a Přemysl Krejčiříkovi.

Proto v rozsáhlém vnitrobloku plánují vystavět dětský park, workoutovou zónu a zmiňovaná hřiště. Jádrem sousedského setkávání by se pak podle Ivany Linderové ze Studia Identity Design měly stát centrální vodní plochy. Všechno, od zvolených přírodních materiálů, po klidnou atmosféru a možnosti volnočasových aktivit v sobě odráží v posledních letech populární skandinávskou filozofii Hygge. Toto slovo se používá v Norsku i v Dánsku a označuje pohodový přístup k životu, komfortní bydlení a umění se radovat z drobností. V zeleném vnitrobloku budou tak kromě sportovišť i odpočinkové zóny, posezení a ohniště, komunitní zahrada, plácek na cvičení jógy a sauna s bazénkem.

Strategický posun

Na základě plánovací smlouvy s městem musí Domoplan vybudovat na sídlišti ještě mateřskou školku, která bude sloužit všem obyvatelům města. Dokončena má být na konci roku 2023. „Návrh školky bude designově navazovat na celý projekt a měl by odpovídat duchu místa,“ přibližuje architektonické pojetí Josef Molnár, hlavní manažer projektu Na Mariánské cestě. Bude se jednat o jednopodlažní dvojtřídku o zastavěné výměře 442 m2. Hodnota školky, včetně hřiště, je v tuto chvíli 13 milionů korun bez DPH.

Jediným vlastníkem projektu zůstává Domoplan, který bude zajišťovat vše od projektů, přes realizaci po prodej jednotlivých bytů. „Pro DOMOPLAN se jedná o důležitý strategický posun. Vedle projektů v Brně, Jeseníkách a Orlických horách se tak naše společnost rozšiřuje do celé České republiky,“ doplňuje zakladatel Tomáš Vavřík.

Rezidenční objekty na místech brownfieldů

Další developerské projekty se budou čile stavět například v Praze. Konsorcium firem Penta Real Estate, Kaprain Group a Sekyra Group koupilo podle ČTK pozemky na Vítězném náměstí v Dejvicích od VŠCHT za více než miliardu korun. Firmy zde chtějí stavět hlavně kanceláře a obchody, část prostoru však věnují i bytům. Do roka plánují vypsat mezinárodní architektonickou soutěž a v roce 2028 by rády měly postaveno. Penta už dokonce získala stavební povolení a od srpna buduje na místě luxusní obytný objekt Victoria Palace. Přestože bude dokončen až za dva roky, jednotlivé byty už společnost nabízí k prodeji. Za penthousy v horních patrech zaplatí zájemci vyšší desítky milionů korun, za něž získají obytnou plochu o rozměrech 130 až 202 metrů čtverečních se stejně velkou terasou.

Na místě bývalé ruiny vyrostla moderní věž. AFI Tower je podle svého autora symbolem propojení průmyslové revoluce a moderní architektury
Přečtěte si také:

Na místě bývalé ruiny vyrostla moderní věž. AFI Tower je podle svého autora symbolem propojení průmyslové revoluce a moderní architektury

Nedaleko Vítezného náměstí vzniká pod taktovkou Metrostavu další rezidence na Vysočanech. Developerská společnost zde zakoupila areály bývalé pekárny Odkolek a za tři a půl miliardy zde chce vybudovat 660 bytů. Na Odkolek pak navazuje opuštěný prostor cukrovaru, kde má vzniknout 240 bytů. Metrostav vlastní i další pozemky v okolí a na revitalizaci brownfieldu spolupracuje se studiem City Work Architects.

Stavět se bude i v Ostravě. Na území bývalých jatek a nechvalně slavné ulice Stodolní má vzniknout nový revitalizační projekt. Jatka se proměnila v galerii a ruiny nočních klubů chce město prodat investorovi, který místa zvelebí.

MMF24

Pozadu přitom nezůstává ani Morava. Developer CPI Property Group zahajuje přestavbu bývalé Zbrojovky Brno. První fáze projektu Nová Zbrojovka odstartuje v únoru. Za 22 miliard korun tam postupně má vyrůst celá čtvrť pro 20 až 30 tisíc nových obyvatel. Součástí první fáze projektu budou čtyři stovky bytů, kanceláře, obchody a školka. Vzhledem k velikosti brownfieldu se zde bude budovat technická a dopravní infrastruktura dalších 15 let, během nichž postupně vzniknou tisíce obydlí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).