Menu Zavřít

Skanska versus ECM

12. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Nová centrála ČSOB

EBF24

PRAHA (men) - Výběrové řízení na stavbu centrály Československé obchodní banky (ČSOB) je ve finále. Dobře informované zdroje týdeníku EURO sdělily, že spolu soupeří Skanska CZ a společnost ECM. Nepotvrdily se tak dříve publikované zprávy v tisku, že vedle firmy Skanska CZ je v úzkém výběru také Real Estate Karlín Group. Do finále se nedostala ani francouzská developerská společnost Cecopra.
I když jsou ve hře již pouze dva soupeři, z informací týdeníku EURO vyplývá, že se vedení ČSOB rozhoduje mezi více projekty. „Od počátku bylo výběrové řízení soutěží projektů, nikoliv developerů,“ tvrdí Milan Tománek, mluvčí ČSOB.
V případě vítězství společnosti ECM by pravděpodobně byla nová centrála banky umístěna v Praze na Pankráci. V případě, že jako první skončí Skanska CZ, městská rada již odsouhlasila, že zahájí jednání o úplatném převodu pozemků hlavního města v blízkosti metra Radlická, které by byly součástí projektu. S tím však nesouhlasí vedení městské části Prahy 5 (EURO 16/2003). Odmítavý postoj ale neznamená pro developera v žádném případě definitivní stop v jeho plánech. O prodeji nebo pronájmu pozemků musí rozhodnout pražští zastupitelé, kteří námitky radnice Prahy 5 nemusí brát v potaz.
Žádná ze zainteresovaných stran výběrového řízení na výstavbu nové centrály ČSOB se k jeho průběhu nechce vyjadřovat. Jasné není ani datum, kdy by měl být vyhlášen vítěz. „Výběrové řízení stále pokračuje. Představenstvo si vyžádalo další informace. Tendr je složitý a je o jedno kolo prodloužen,“ sdělil týdeníku EURO Milan Tománek.
Vedení banky se chtělo podle původních plánů stěhovat již v roce 2005. Do nového sídla se přemístí celé ústředí, tedy zhruba čtyři tisíce lidí. „Nyní sídlíme v patnácti budovách roztroušených po Praze, které technicky nevyhovují našim potřebám. Je to pro zaměstnance náročné vzhledem k logistickému i komunikačnímu zázemí,“ vysvětlil Pavel Hejzlar z ČSOB. Nová centrála by měla mít přibližně 40 tisíc metrů čtverečních administrativních prostor.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).