Menu Zavřít

Sklepní prostor

21. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Česká péče o pacienty vyšla ze srovnání se státy EU nevalně

Stará se o občany a dosahuje úrovně Japonska, pokud jde o počet návštěv u lékaře. Těch je patnáct do roka. Je dobrá v léčbě diabetu. Nemůže si dovolit drahé léky.Těmito slovy charakterizuje českou zdravotní péči pravidelný výzkum švédské neziskové a nezávislé společnosti Health Consumer Powerhouse. O slovenském zdravotnictví říká: „Není tak finančně stabilní jako české. Nelze říci, že by bylo orientováno na pacienta jako zákazníka.“ Ještě stručnější jsou autoři studie Euro Health Consumer Indexu 2006 vůči Řecku: „Zdravotnický systém se řídí podle doktorů.“

Ptejte se doktora.

Popis francouzského zdravotnictví je naopak lichotivý: „Systém je pokročilý technicky a vlídný k pacientům. Má dobré výsledky, i když je přece jenom trochu autoritativní. Chcete-li informace o zdravotní péči, klidně se zeptejte svého doktora.“ Stejnou větou, kterou Health Consumer Powerhouse chápe jako vysoké ocenění systému, končí i hodnocení Německa. Předchází jí ještě toto konstatování: „Zdravotnictví 'tancuje' podle požadavků pacientů. Bude perfektní, dostane-li se mu ještě vyšší kvality.“ A konečně Nizozemsko, v Evropě často chválené kvůli odhodlání k reformám: „Otevřený, velmi dobře propracovaný, finančně zdravý systém s dobrými výsledky. Ale nezlepšil se od roku 2005, proto byl v roce 2006 zařazen na druhé místo.“

Hodně vzadu.

Stručná slovní posouzení jsou založena na propracovaném způsobu bodového hodnocení. Health Consumer Powerhouse, těšící se dobré pověsti v odborných kruzích, deklaruje jako svůj hlavní zájem vlídnost, přátelskost zdravotního systému vůči pacientům-zákazníkům. Fakticky ale hodnotí celý veřejný zdravotnický systém v jednotlivých zemích. Svědčí o tom pět základních sledovaných okruhů: Práva pacientů a jejich informovanost, Čekací doba na léčení, Výstupy (léčebné výsledky), Výdaje na zdravotnictví, Léky.
Právě Francii, Nizozemsko, Německo a spolu s nimi i Švédsko, Švýcarsko a Lucembursko považuje Health Consuemr Powerhouse – v uvedeném pořadí – za vedoucí šestku evropského zdravotnictví. Naopak Česko se pohybuje až ve sklepním prostoru Euro Health Consumer Indexu 2006. Ze šestadvaceti hodnocených zemí je za námi už jen Slovensko, Lotyšsko, Irsko a Litva. Ovšem Slovensko bylo spolu s Estonskem pochváleno za údajnou efektivnost vynakládaných prostředků do zdravotnictví.

Málo vstřícnosti.

Autoři výzkumu dospěli k závěru, že evropské zdravotnictví na tom z hlediska přístupu k pacientům není dobře. Jenom čtyři země prý například mají něco na způsob katalogu služeb poskytovaných zákazníkům. A pouze v jedné zemi, Velké Británii, je tento katalog dobře zpracovaný. Tři ze čtyř národních systémů (včetně Česka) údajně zjišťují rakovinu déle než tři týdny. Jen v jednom ze tří národních systémů mají pacienti podle Health Consumer Powerhouse přímý, nekomplikovaný přístup k lékařům. Stav v České republice byl v tomto ohledu ovšem shledán uspokojivým. Stejně tak pokud jde o přístup k zdravotnické dokumentaci, který je jinak podle Health Consumer Powerhouse blokován v každé druhé zemi. Dvě ze tří vlád prý také komplikují přístup pacientů k novým lékům a česká vláda je zařazena mezi ně.

Příležitost napřesrok.

Health Consumer Powerhouse rozdělil zmíněných pět základních okruhů na osmadvaceti konkrétních oblastí. Do celkového skóre však bylo letos promítnuto jen dvacet sedm indikátorů. Ten osmadvacátý bude do indexu zařazen až příští rok. A v tom je, jak Health Consumer Powerhouse výslovně konstatuje, šance pro Českou republiku. Jedná se totiž o léčbu diabetu.

Nejpřátelštější zdravotnictví Země - Počet bodů

KL24

1. Francie 576
2. Nizozemsko 572
3. Německo 571
4. Švédsko 566
5. Švýcarsko 563
6. Lucembursko 546
7. Belgie 533
8. Rakousko 498
9. Finsko 496
10. Dánsko 473
11. Itálie 471
12. Slovinsko 466
13. Malta 463
14. Maďarsko 453
15. Velká Británie 436
16. Portugalsko 435
17. – 18. Řecko 434
Španělsko 434
19. Kypr 422
20. Estonsko 421
21. Polsko 409
22. Česko 403 23. Slovensko 369
24. Lotyšsko 365
25. Irsko 359
26. Litva 340

Pramen: Výzkum Health Consumer Powerhouse za rok 2006

  • Našli jste v článku chybu?