Menu Zavřít

Škoda Electric a Hedviga Group uspěly v Kazachstánu. Pomohla účast na Expu

3. 10. 2017
Autor: Škoda Electric

České firmy Hedviga Group a Škoda Electric uspěly na trhu v Kazachstánu. Pomohla jim k tomu účast na letošní specializované výstavě Expo v Astaně, uvedl náměstek ministra průmyslu Vladimír Bärtl.

„Není tajemstvím, že jsme obdrželi dopis od ministerstva energetiky Kazachstánu, ve kterém nás informovali o tom, že dvě z českých technologií, prezentovaných v našem pavilonu, byly vybrány k tomu, aby pomohly k dalšímu rozvoji této země,“ uvedl Bärtl.

Kazaši podle něj zvolili technologii termického zpracování odpadů od firmy Hedviga Group a elektrobus firmy Škoda Electric. První zmíněná technologie je podle něj revoluční a má skvělou referenci v Londýně. Technologie elektrobusu s možností rychlého dobíjení by podle něj mohla najít v Kazachstánu uplatnění mimo jiné proto, že Astana je postavena na píscích a obtížně by se pod městem budovalo metro.

Podívejte se na rozhovor s Vladimírem Bärtlem pro Euro TV:

Komisař české účasti na Expu Jan Krs dodal, že zájem byl mimo jiné také o miniturbíny, které vystavovala společnost Mavel nebo virtuální model ledvické elektrárny od Škody Praha ze skupiny ČEZ.

Hlavním tématem letošní výstavy, která se konala od 10. června do 10. září, byla energie budoucnosti. Krs uvedl, že český pavilon na Expu v Astaně navštívilo celkem 503 tisíc lidí. Expozice tak zaujala zhruba každého osmého návštěvníka výstavy. Podle Krse jde o podobný podíl na celkové návštěvnosti jako při světové výstavě Expo 2015 v italském Miláně.

Výstavy Expo dávají zemím z celého světa možnost prezentace. Dělí se na malé specializované a velké. Astanské Expo patřilo do první skupiny. Posledním velkým Expem byla výstava v Miláně, příští bude v roce 2020 v Dubaji. Další specializovaná výstava by se pak měla uskutečnit v roce 2022, podle Krse buď v polské Lodži, argentinském Buenos Aires, nebo v americkém Minneapolisu. Tématem mají být lidské zdroje.

Podívejte se na rozhovor s Janem Krsem o českém pavilonu v Astaně:

CIF24

Rozpočet české účasti na letošní výstavě v Kazachstánu činil podle dřívějších informací 98,2 milionu korun. Poskytnuty byly především ze státního rozpočtu. Celkem se Expa v Astaně zúčastnilo 115 států a 22 mezinárodních organizací.

Přečtěte si o českém pavilonu na Expu v Astaně:

EXPO: Český pavilon je magnetem. Pro návštěvníky i byznysové partnery

EXPO Astana: Český pavilon přivítal stotisícího návštěvníka


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).