Menu Zavřít

Škoda letos vyrobila milion aut v rekordní čase, chlubí se šéf firmy Maier

1. 10. 2018
Autor: Tomáš Novák, Euro

Škoda Auto už letos vyrobila téměř jeden milion aut. Miliontý vůz opustí brány automobilky v příštích dnech, což je dříve než v předchozích letech. Před zahájením pařížského autosalonu to uvedl předseda představenstva Bernhard Maier.

V Paříži Škoda odhaluje koncept kompaktního hatchbacku Vision RS, který ukazuje, jak bude vypadat nástupce modelové řady Rapid. Objevit by se měl v příštím roce. Koncept zároveň naznačuje vzhled a techniku příštích sportovních modelů značky. Poprvé provedení RS u Škody využívá plug-in hybridní pohon, když kombinuje benzinový motor o objemu 1,5 litru a výkonu 110 kW (150 k) s elektromotorem o výkonu 75 kW, což dává kombinovaných 245 koní. Pří jízdě na čistě elektrický pohon a tedy bez emisí činí maximální dojezd studie 70 km. Auto má například sedadla z veganských materiálů a další díly z recyklovatelného karbonu.

Ještě letos začne Škoda prodávat SUV Kodiaq ve verzi RS. Vůz má nejvýkonnější sériově vyráběný naftový motor v historii značky Škody o výkonu 176 kW (240 k).

Dalšími novinkami na stánku Škody bude model Karoq v provedené Sportline a Scout. To demonstruje pokračující zaměření Škody na segment SUV, ve kterém do srpna prodala již jeden milion aut.


Přes Indii do Jižní Ameriky. Škoda má plán pro expanzi

 Předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier na autosalonu v Ženevě


Škoda loni dodala zákazníkům celosvětově 1,2 milionu vozů. Letos za první pololetí to bylo celkem 652 700 vozů, meziročně o 11,6 procenta více. Letošní rok by tak pro automobilku mohl být opět rekordní.

CIF24

Podle informací dnešních Hospodářských novin hrozí automobilce v následujících letech prudký propad provozního zisku. Zatímco loni činil 1,6 miliardy eur, během následujících dvou let by mohl klesnout až na polovinu. Letošní rok bude pro firmu ještě nadstandardní, kritický bude především rok 2020. Poptávka po autech je sice enormní, Škoda však naráží na kapacitu svých továren. Prodejci by zvládli ročně prodat zhruba o 180 tisíc aut více, než zvládne výrobce dodat na trh. Firma proto podle infomrací HN koncem listopadu plánuje zdražit auta pro své odběratele.

Přečtěte si také:

Škoda chce za dva roky prodat 2000 elektromobilů a hybridů

Škoda chystá SUV-kabriolet. Ale jen koncept, prodávat se nebude

Nový rekord. Automobilky v Česku loni utržily přes bilion korun

Škodě Auto klesl zisk na 21 miliard, na vině jsou směnné kurzy i vyšší náklady

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).