Menu Zavřít

Skončí Mediaprint v konkursu?

31. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Distribuce tisku

PRAHA (zdf) – Dramatický zvrat nastal ve sporu vydavatelů kontrolujících První novinovou společnost (PNS) a firmy Mediaprint Kapa & Pressegrosso. Antimonopolní úřad totiž zrušil předběžné opatření, kterým koncem roku nařídil vydavatelstvím Vltava-Labe-Press (VLP), Mafra, Ringier a Československý sport dodávat tisk nejenom prostřednictvím PNS, ale také na stánky, jež odebírají zboží od Mediaprintu (EURO 1/2003). „Vydání rozhodnutí o zrušení předběžného opatření odůvodnil úřad zánikem důvodu, pro který bylo nařízeno,“ vysvětlil advokát Radek Pokorný, zastupující ve sporu společnosti Ringier a Československý sport.
Než antimonopolní úředníci zrušili předběžné opatření, měl prý Mediaprint dostatek času k tomu, aby nově uspořádal své smluvní vztahy s vydavateli, kteří mu koncem loňského roku doručili výpovědi smluv. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nemůže nahradit vůli účastníků řízení uzavřít nový smluvní vztah.
Jednatel Mediaprintu Ivan Kaufmann považuje změnu rozhodnutí úřadu za značně nestandardní. „To je ještě horší, než kdyby předběžné opatření vůbec neexistovalo. Stát nás tak vlastně posílá do konkursu,“ hodnotí chmurně novou situaci. Smlouvy s vydavateli klíčových deníků totiž vypršely ke konci roku, a jeho firma tak teoreticky může kterýkoliv den přijít o schopnost dodávat noviny.
Generální ředitel firmy Ringier Tomáš Böhm však na dotaz týdeníku EURO odpověděl, že přestože nyní mezi ním a Kaufmannem neexistuje platná smlouva, má vydavatelství nadále zájem dodávat tisk také Mediaprintu, podmínkou je ale uzavření nové, oboustranně přijatelné smlouvy. „Pan Kaufmann nám předložil návrh smlouvy, upravil sice výši rabatu, ale s žádnými dalšími změnami nepřišel,“ řekl šéf Ringieru. Vydavatelé však kromě přijatelnějšího rabatu chtějí, aby smlouva obsahovala i právo vydavatele určovat výši svého nákladu a jistotu, že smlouvy s prodejci tisku odpovídají českému právu.
Téma prodejců je dalším sporným bodem mezi Mediaprintem a vydavateli. Ringier totiž ve čtvrtek 30. ledna podal antimonopolnímu úřadu podnět k prošetření jednání Mediaprintu. Kaufmannova firma prý zneužívá svého dominantního postavení na trhu, nabízí smluvním partnerům rozdílné obchodní podmínky a zavazuje konečné prodejce nevýhodnými smlouvami často vyžadujícími i exkluzivitu. Konkurenční PNS se podle Böhma takového jednání nedopouští.
Zrušení předběžného opatření vydal ÚOHS jen týden poté, co vydavatelé protestovali proti podjatosti ředitelky odboru Šárky Vlašínové, a tak kauzu převzal jiný odbor. V současnosti prohrávající Ivan Kaufmann navíc tvrdí, že předminulý pátek se u předsedy úřadu Josefa Bednáře sešli šéfové vydavatelských domů. Teď bude zajímavé sledovat, kdy a s jakým verdiktem antimonopolní úřad případ uzavře. Protokol o výslechu jednoho ze svědků kauzy, jehož obsah zveřejnil server EURO OnLine ve čtvrtek 30. ledna, totiž důvěryhodně naznačuje, že VLP zahájila sérií výpovědí skutečně koordinovanou akci, která mimo jiné měla vyústit i v možnost převzetí Mediaprintu konkurenční První novinovou společností.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).