Menu Zavřít

Skončil čas vizí

28. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Ředitel eBanky očekává bod zvratu

Má za sebou praxi v bankovnictví jako v tuzemsku málokdo. Nebylo mu ani třicet let, když mu jako vedoucímu týmu obchodování s deriváty pod rukama v Komerční bance protékala miliarda dolarů denně. Řeč je o Lubošovi Černém (34), od srpna letošního roku generálním řediteli a předsedovi představenstva eBanky.

Naplňovat vizi.

I když si změnu v čele bankovního domu ze skupiny České pojišťovny vynutily okolnosti - tehdejšího šéfa banky Radomíra Lašáka zlákala nabídka od Martina Romana zapojit se do představenstva společnosti ČEZ, zdá se, že přišla v pravou chvíli. V současnosti je restrukturalizace banky ukončená a jde o to nastoupené trendy růstu provozního zisku, počtu klientů či poskytnutých úvěrů udržet. „Radomír Lašák je větší vizionář, dokázal lidi přesvědčit, že cesta, kterou banku chce vést, je správná. Nyní ale nastala fáze, kdy je třeba vize každodenní drobnou prací naplňovat. Myslím, že v tom mohu obstát lépe než on,“ komentoval svůj nástup do čela eBanky před necelým čtvrtrokem Černý. „Volba Luboše Černého byla nejpřirozenější volbou. Má z lidí v představenstvu eBanky největší zkušenosti ze všech oblastí bankovnictví, navíc banku dokonale zná ze svého působení v pozici místopředsedy představenstva a výkonného ředitele zodpovědného za finance,“ komentují Černého jmenování nejbližší spolupracovníci. Shodují se i v tom, že jeho neautoritářský styl řízení velmi osvěžil vnitřní prostředí banky. „Celou transformaci banky se mnou připravoval, byl zárukou kontinuity. Pokud se neměl rozpadnout tým, který osobně považuji za nejlepší na trhu, nešlo přivést člověka z venku a zevnitř rozhodně nešlo zvolit lépe,“ doplnil jej pro týdeník EURO bývalý šéf banky Radomír Lašák.


===== Něco na té bance je.

Původně matematika přitahovalo bankovnictví již za studia. Jako svého prvního zaměstnavatele proto zvolil hned po ukončení školy banku bank - Českou národní banku. Před jedenácti roky zde dostal na starost správu dlouhodobých devizových portfolií, prováděl forexové obchody. Poté, co se ve světě peněz rozkoukal, zamířil na konci roku 1994 do Komerční banky, kde se během pěti let vypracoval z manažera odboru řízení aktiv a pasiv až na šéfa týmu obchodujícího s deriváty. Na podzim 1999 ho ale zlákala zpět služba pro stát.
Do svého týmu v tehdejší Konsolidační bance ho přetáhl její tehdejší šéf Kamil Ziegler. „Byla to ohromná zkušenost. Konsolidační banka byla v té době skutečně tržně orientovanou firmou, investiční bankou provádějící restrukturalizace velkých průmyslových firem, například Tatry, Vítkovic, Nové Huti nebo Škody Plzeň,“ vzpomíná. Za svůj největší úspěch považuje Černý očištění společnosti Aliachem. Předluženou firmu před bankrotem se po všestranné restrukturalizaci podařilo zachránit a najít pro ní nového vlastníka. V roce 2001 majoritu za několik set milionů korun koupila Agrobohemie, firma ze skupiny Andreje Babiše.


===== Na golf není čas.

KL24

Také další působiště Černého souvisí s pohledávkami a restrukturalizací. V listopadu 2001 nastoupil do ČSOB, kde měl na starost vypořádání šedých aktiv někdejší IPB a vypořádání smlouvy o zárukách se státem. V ČSOB ale byl zaměstnán jen necelý rok. V září 2002 přijal nabídku Radomíra Lašáka stát se finančním ředitelem eBanky. „Černého jsem oslovil, protože má zkušenosti ze všech oblastí bankovnictví jako málokdo,“ komentuje svou volbu Lašák. Společně pak připravili tříletý plán, na jehož konci v roce 2005 by měla být eBanka výrazně větší a zisková. „Daří se nám ho plnit, prudce rostou všechny naše parametry, ať již počet klientů, poskytnutých úvěrů nebo hypoték. Jestliže v roce 2002 dosahovaly výnosy banky necelé půl miliardy korun, letos to bude již přes 1,2 miliardy korun,“ říká Černý.
A proč banka ani po dvou letech transformace stále není v zisku? „Naší prioritou je vyrůst z malé mezi středně velké banky, hodně peněz nás proto stojí reklama a marketing, zanedbatelné rovněž nejsou náklady na budování nových obchodních míst. Jen v letošním roce do reklamy investujeme sto padesát milionů korun,“ dodává. „Bod zvratu, kdy už budeme všechny náklady schopni platit z provozních zisků, se ale blíží. Předpokládám, že ho dosáhneme někdy na konci letošního nebo počátku příštího roku,“ předpovídá bankéř, kterému v posledních měsících nezbývá již tolik času na golf a jeho hendikep stagnuje na čísle patnáct.

  • Našli jste v článku chybu?