Menu Zavřít

Škromach a jeho podpory

2. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Návrh ministra práce se obrátí proti němu

WT100

Vláda odsouhlasila návrh ministra Škromacha, podle kterého by čerství absolventi škol ztratili nárok na podporu v nezaměstnanosti (pokud nemají určité dřívější zkušenosti s fenoménem zvaným práce). Beztak by si jen užili prázdniny za státní peníze a pak v říjnu nastoupili na vysokou školu, vysvětluje ministr. Předpokládám, že kromě několika řečnických figur ve Sněmovní či o několik bloků budov dál v Senátu tato novela legislativním procesem projde. Stát ušetří několik stovek milionů, které pak reinvestuje do programů zaměstnanosti mladých. S jakým výsledkem? Soudě podle dnešních zkušeností a výsledků spíš s mlhavým a nejistým.
Záměr je záměr, ale ta argumentace v jeho prospěch je za vlasy přitažená více než dost. Nepopírám a ani si naivně nemyslím, že jsou tady tací (jak uvádí ministr), kterým vidina několika tisícikorun na prázdninové festivaly či výlety od státu není proti srsti. Jsem však přesvědčen, že takových lidí je o dost méně, a to řádově, než si Škromach myslí. A navíc jsem přesvědčen, že tito lidé po prázdninách na vysoké školy nenastupují (čistě statisticky vzato: univerzity nejsou schopny pobrat takové množství). Budoucí vysokoškoláci určitě nejsou tak zlenivělí, jak se ministr domnívá. Studentský život je finančně náročný a každá koruna o prázdninách vydělaná se v zimním semestru počítá. A na brigádách si člověk vydělá určitě víc než na podpoře…
Kdyby chtěl Zdeněk Škromach a jeho ČSSD zvládnout tento problém jinak, určitě by socialisté tak ostentativně netorpédovali debaty o školném (a je v tuto chvíli úplně jedno, jestli jsem pro jeho zavedení, či nikoliv). Pro budoucí vysokoškoláky by to byl mnohem zřetelnější bič, který by určitě zafungoval. Takto postižení proto zůstanou jen absolventi učilišť a ti, kteří se po maturitě nikam nehlásili. Do náruče úřadů práce je neuvrhne vlastní lenost, ale špatná hospodářská situace v tom konkrétním regionu.
Když si všechno sečtu a podtrhnu, vyjde mi, že jediným, komu zůstane v rukou Černý Petr, bude zase jedině Škromach. Peněz tímto návrhem moc neušetří, armádu nezaměstnaných nezredukuje a ještě proti sobě (a ČSSD) poštve početný voličský elektorát. Svým návrhem vybídne českou mládež k ještě větší vynalézavosti, jak kýžený štempl získat a dále žít na úkor státu.

Jiří Štefek,
student politologie na Univerzitě Hradec Králové

  • Našli jste v článku chybu?