Menu Zavřít

Škromachovi kostlivci

13. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí

MMF24

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) minulý čtvrtek na poradě vedení resortu nařídil, aby až do odvolání nebyly bez jeho vědomí uzavírány další smlouvy s dodavateli v oblasti informatiky. „Zaznamenali jsme celou řadu nesrovnalostí - zadávání zakázek bez výběrového řízení, kontrakty předem vybraným firmám,“ uvedl pro týdeník EURO. V následujících dnech by proto chtěl způsob výběru dodavatelských firem detailně prověřit a vyvodit z toho důsledky. Nestandardní operace byly podle něj zachyceny v celé ekonomické sekci.
Týdeník EURO již v květnu spočítal, že v předešlých dvanácti měsících nakoupilo ministerstvo vedené tehdy Zdeňkem Škromachem (ČSSD) zboží a služby v oblasti informačních technologií v úhrnné hodnotě přesahující tři miliardy korun, aniž by vypsalo řádné tendry (EURO 21/2006). Jako formu zadání úřad standardně využíval „jednací řízení bez uveřejnění“, což je specifický způsob přidělování kontraktů, kdy je oslovena jediná firma. Takovou metodu zákon připouští pouze ve výjimečných případech. Ministerstvo se vždy odvolávalo na pasáž zákona hovořící o tom, že veřejná zakázka může být plněna z technických či uměleckých důvodů nebo z důvodu ochrany práv z průmyslového a jiného duševního vlastnictví pouze určitým dodavatelem. Tímto způsobem se Škromachův úřad mohl neustále obracet na tytéž podnikatelské subjekty, s nimiž dlouhodobě spolupracuje, a odvolávat se na ochranu jejich autorských práv.
Nečasem zděděné ministerstvo už kvůli nezákonnému přidělování kontraktů musí pykat. Od antimonopolního úřadu dostalo minulý týden pokutu půl milionu korun kvůli způsobu, jakým zadalo zakázku za více než půl miliardy korun brněnské firmě Anect na tříleté provozování ministerského komunikačního systému. Exministr Škromach k celé věci prohlásil, že o výběru nerozhodoval. Měli to prý na starosti jeho podřízení. Má zřejmě na mysli již odvolanou náměstkyni Yvonu Legierskou a ředitele odboru informatiky Romana Kučeru, který na ministerstvu stále působí. Tyto zakázky se ke Škromachovi údajně dostávaly jenom tehdy, když se objevil nějaký problém. Nechce se věřit, že by ministr nevěděl o uzavírání smluv, kde šlo o stamiliony korun.
Týdeník EURO má neoficiální informace, že některé zakázky jsou předmětem policejního šetření. Údajně by se mělo jednat o smlouvy uzavřené s pražskou firmu OKsystem, dalším z dvorním dodavatelem ministerstva, která získala bez soutěže kontrakty za půldruhé miliardy korun. Úřad dříve tvrdil, že nově přijaté sociální zákony, například zákon o pomoci v hmotné nouzi, vyžadují vzájemnou provázanost informačních systémů, a pokračování spolupráce právě s firmou OKsystem je nezbytně nutné i kvůli kompatibilitě a autorským právům k již vyvinutým aplikacím.
Ministr Petr Nečas se k možnosti zahájení trestního řízení nechtěl vyjadřovat. „Nejsem oprávněn nic potvrzovat ani vyvracet,“ reagoval minulý pátek na dotaz týdeníku EURO. (jpš)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).