Menu Zavřít

Škromachovy burzovní hrátky

27. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Ministr chce vyměnit podíly v regionálních energetikách za akcie E.ON

O návrhu ministerstva práce a sociálních věcí na výměnu elektrárenských akcií bude vláda jednat nejméně čtyřikrát. Minulý týden totiž opět – potřetí! - vrátila ministru Škromachovi materiál k dopracování kvůli připomínkám ministerstva financí. První místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach chce vyměnit s německou společností E.ON dva patnáctiprocentní balíky akcií regionálních distribučních společností (Jihočeské energetiky a Jihomoravské energetiky) za 0,2 procenta akcií společnosti E.ON. Německý gigant by tak získal stoprocentní kontrolu nad Jihočeskou energetikou a Jihomoravskou energetikou a české ministerstvo likvidní akcie, které může kdykoli snadno zpeněžit. O navrhované výměně, respektive dohodnutém poměru, ale ministerstvo financí soudí, že je pro český stát nevýhodná. Týdeník EURO má informace, že ministerstvo financí vypočítalo, že ministerstvo práce by mělo požadovat minimálně o třicet procent více akcií firmy E.ON, než bylo s E.ON (dle materiálu připraveném pro jednání vlády na minulou středu) dohodnuto. Podíly v obou distribučních společnostech byly na ministerstvo práce a sociálních věcí převedeny proto, aby pokrývaly část nákladů na budoucí důchodovou reformu.

Absurdní argumenty.

V předkládací zprávě ministr Škromach argumentuje, že výměna je nutná, neboť prý hrozí nebezpečí, že by majoritní akcionář (E.ON) stáhl akcie obou energetik z veřejných trhů, a tím výrazně snížil možnost státu tyto akcie v budoucnu prodat. Naopak s akciemi mateřské firmy se obchoduje tak čile, že jejich zpeněžení bude jednoduché. Dále poukazuje na skutečnost, že stát je v Jihočeské i Jihomoravské energetice pouhým minoritním akcionářem bez možnosti ovlivnit jejich strategická rozhodnutí (například dividendovou politiku). Tyto argumenty jsou však absurdní. Ke stažení akcií z trhu totiž majoritní akcionář E.ON nemá dostatečný podíl a pokud si stát udrží svůj patnáctiprocentní, tak ani nikdy mít nebude. Dále je pravděpodobné, například vzhledem k nedávnému zájmu investorů o minoritní podíl v Pražské energetice (PRE), že oba balíky by ministerstvo mohlo úspěšně prodat. A pozice státu coby minoritního vlastníka nebude výměnou za akcie E.ON také nijak lepší.
Pokud jde o nevyplacenou dividendu za rok 2003, je třeba dodat, že obě energetiky vytvořily dostatečně vysoký zisk pro její vyplacení a opačné rozhodnutí může být motivováno očekáváním majoritního vlastníka, že se Škromachem navržená výměna uskuteční, a on se tak nebude o zisk z loňského roku muset dělit s českým státem. Nerozdělený zisk v obou společnostech nyní převyšuje šest miliard korun, což dává podíl státu zhruba jednu miliardu.

WT100

Stamiliony Škromacha netrápí.

Ministerstvo financí, jak říkají informace týdeníku EURO, vypočítalo hodnotu podílů v Jihočeské a Jihomoravské energetice na 2,9 miliardy korun. Akcie společnosti E.ON, které za ně chce Škromach získat, mají hodnotu pouhých 2,2 miliardy. Úředníci z Letenské ulice dále upozornili, že investiční společnost J&T zaplatila koncem července za podíl 34 procent v PRE 4,4 miliardy korun. Při přepočítání této ceny na cenu dvou patnáctiprocentních balíků v Jihomoravské energetice a Jihočeské energetice (dle výše podílů s přihlédnutím k jejich ekonomickým výsledkům) potom došli k závěru, že stát by měl po společnosti E.ON požadovat akcie v hodnotě tří miliard korun.
Pokud se už tedy ministerstvo práce a sociálních věcí chce akcií českých distribuček zbavit a získat za ně likvidní akcie E.ON, může je zkusit prodat ve veřejné soutěži a za utržené peníze potom na trhu nakupovat akcie společnosti E.ON. Je pravděpodobné, že konkurence vyžene cenu za oba podíly výše, než kolik nyní nabízí E.ON. Navíc vzhledem k záměru energetického gigantü konsolidovat svůj majetek v Čechách by E.ON asi velmi nelibě nesl, pokud by se mu do podniku měl místo státu dostat soukromý investor. Asi by se rozhodl získat sto procent stůj co stůj.

Jihomoravský duel.

Jak nakonec dopadne rozepře mezi úřady dvou jihomoravských sociálnědemokratických lídrů je nejisté. Faktem ale je, že v nové vládě má Zdeněk Škromach výrazně lepší pozici než Bohuslav Sobotka. Škromach se stal prvním místopředsedou vlády a Sobotka o místopředsednický post přišel. Navíc byl do vlády přijat nový místopředseda pro ekonomiku („pan Nadsobotka“) Martin Jahn.
Věcné argumenty jsou rozhodně silnější v námitkách ministerstva financí, ale vzhledem k rozložení politické moci mohou převážit chtění ministerstva práce a sociálních věcí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).