Menu Zavřít

SKUPINA K 4 ODHALENA

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

E v r o p s k á     u n i e

Bez povšimnutí v našem bankovním světě vznikla a nyní nabírá na síle skupina nesoucí název K4. Jde o spolek vybraných bankéřů, který rozesílá klientům bank letáky s důraznými výzvami o tom, aby přestali platit splátky svých úvěrů. „Nic se vám nemůže stát, stojí na letácích. Splácet úvěry je přežitek nehodný konce našeho tisíciletí. Vždyť se to nikdo nedoví a státní kasa nakonec vše spraví, stojí v dalším textu, nad jehož smyslem si marně lámou hlavu zástupy analytiků a spolutvůrců státního rozpočtu.

Proč právě K4 a kdo za tím stojí, lámali si hlavu zasvěcení. Na skutečné členy skupiny přišli zcela náhodou, když v pozdních hodinách opouštěli klub Golem a objevili tajné nápisy na zdi. Z nich bylo možné vyluštit čtyři jména - Kolert, Klapal, Kavánek a Klacek. Počáteční písmena těchto jmen tedy tvoří název skupiny, vydechli zkoprnělí zasvěcenci.

O založení skupiny snili podle dostupných informací dva z uvedených již dlouho - Klapal, který tuto myšlenku převzal od svého předchůdce Kohoutka, a Kavánek. Ovšem jelikož generálním ředitelem Komerční banky byl Richard Salzmann a IPB Jiří Tesař, museli čekat. Nový generální ředitel IPB se hledal dobře, ale s novým generálním ředitelem KB byly potíže. Zájem totiž měl například Jan Stráský, který sázel na stejné počáteční písmeno jako má Salzmann, ovšem přestřelil. Velmi žhavým kandidátem byl ze zcela pochopitelných důvodů šéf Živnostenské banky Kunert. Ovšem ten se nakonec rozhodl pro relativně klidnější dosavadní post a novým šéfem první dámy se stal Kolert. Nepodařilo se dosud zjistit, proč se Kunert rovněž nestal členem skupiny, ale pravděpodobně nevyhověla jeho banka, která má příliš dobré parametry.

ebf - tip - debata

V současné době se ovšem situace znovu přiostřuje, a to v rámci diskuse o možném novém generálním řediteli České spořitelny. Je poměrně pravděpodobné, a bankovní svět to potvrzuje, že zájem budou mít odstupující členové bankovní rady. Jsou sice čtyři, ovšem pouze dva z nich splňují hlavní podmínku výkonu této vysoké funkce - Kaftan, nynější šéf bankovního dohledu, a viceguvernér Kysilka. Jak bude tento problém vyřešen, není dosud jasné. Pokud navržený kandidát nebude splňovat základní podmínku počátečního písmene, není vyloučeno, že spořitelna svého šéfa nezmění.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).