Menu Zavřít

Nákup Wiener Privatbank se prodražuje. Arca Capital zaplatí přes miliardu

15. 10. 2018
Autor: Hynek Glos

Nákup rakouské Wiener Privatbank česko-slovenskou investiční skupinou Arca Capital se protahuje a také prodražuje. Arca se s majiteli vídeňské banky dohodla, že za prodloužení opce zaplatí prémii ve výši jednoho eura za akcii. Kupní cena má nově dosahovat 1,03 miliardy korun.

Plánovaný vstup Arca Capital do Wiener Privatbank se slovenským byznysmenům prodražuje, vyplývá z povinného oznámení banky regulátorovi. Podle něho zaplatí Arca kromě stávající kupní ceny ve výši deseti eur za akcii ještě další dvě prémie.

Už před rokem se skupina dohodla, že za prodloužení exkluzivity jednání zaplatí prémii dvě eura za akcii. Nyní k tomu přibyla ještě prémie jedno euro za akcii, kterou zaplatí za prodloužení podmínek opce do konce června 2019.

Webu Euro.cz to potvrdil i majoritní vlastní Arca Capital Rastislav Velič. „Ano, nabídka vyšla z naší strany. Přihodili jsme jedno euro, protože se celá záležitost protáhla a i cena peněz se zvyšuje,“ uvedl.

Z dřívějších regulatorních vyjádření vyplývá, že prémie za exkluzivitu ve výši dvě eura byla sjednána už v září 2017. Kvůli oběma prémiím stoupne celková kupní cena o 3,07 milionu eur na celkem 39,92 milionu eur (1,03 miliardy korun).


Přečtěte si rozhovor s hlavním podílníkem Arca Capital:

Vlastník Arca Capital Velič: Krúpův oportunismus byl s naším podnikáním neslučitelný

 Rastislav Velič


Před dvěma týdny oznámil rakouský finanční dohled, že žádost o převzetí většinového podílu v bance byla stažena. Wiener Privatbank to vysvětlila pouze tím, že se převzetí zbrzdilo. Nyní se však ukazuje, že opce na nákup byla prodloužena.

Günter Kerbler a Johann Kowar původně prodávali Arce svůj 61procentní podíl ve Wiener Privatbank za 36,85 milionu eur (950,8 milionu korun).

MMF24

Ve skupině Arca Capital kvůli tlaku České národní banky a plánovanému vstupu do vídeňského bankovního ústavu probíhaly v posledním roce vlastnické změny. Podle vyjádření Veliče je nyní s podílem 55 procent největším akcionářem Arca Capital on sám, Peter Krištofovič má 30 procent, Heinrich Kiš 10 procent a původnímu majoritnímu vlastníkovi Pavolu Krúpovi zbývá pět procent, přičemž v plánu je jeho úplný odchod.

Dále čtěte:

Arca Capital se zbavila jednoprocentního podílu v rakouské pojišťovně VIG

Miliardář Krúpa se vzdal dominantní pozice v Arca Capital

Na Západ. Arca Capital chce švýcarské peníze

Krúpa chce výběrové řízení na prodej pohledávek OKD vůči Bakalovi

Arca Capital posiluje na trhu personálních agentur. Koupila společnost Artesis Europe

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).