Menu Zavřít

SKUPUJE BRITISH TELECOM

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Vodafone

Londýn (CNN, FT) – Největší světový mobilní operátor Vodafone získal za 4,8 miliardy liber od British Telecomu podíly v japonských a španělských telekomunikačních společnostech. Současně oznámil, že hodlá emitovat akcie za tři miliardy liber, které by měly pomoci pokrýt akviziční náklady.

Vodafone hodlá za dvacetiprocentní podíl British Telecomu v Japan Telecomu zaplatit 3,7 miliardy liber. Japan Telecom je japonská trojka mezi telekomunikačními společnostmi a působí jak na poli mobilních, tak i pevných telefonů. Vodafone už v Japan Telecomu kupoval podíl dvakrát od loňského prosince. Japonsko je pro Vodafone druhým nejdůležitějším trhem. Důležitý je i proto, že na něm bude jako první uvedena do provozu technologie UMTS, a to již v nejbližších měsících. Japonská mobilní jednička, operátor NTT DoCoMo, měl původně v úmyslu nabídnout služby třetí generace již tento měsíc, ale nakonec se rozhodl start ještě o něco málo odložit.

Vodafone však chce být při startu UMTS a hodlá stejné služby díky Japan Telecomu nabídnout nedlouho po NTT DoCoMo. Zkušenost na japonském trhu pak chce přenést do Evropy, kde start UMTS proběhne mnohem později.

MMF24

British Telecom se současně s podílem v Japan Telecomu zbavuje i podílu ve španělském Airtel Moviles. V něm tak bude mít Vodafone podíl téměř 92 procent. British Telecom se nyní musí vypořádat s dluhem ve výši závratných třiceti miliard liber. Ty se nakupily především vinou nákupů licencí UMTS v loňském roce a nedokonale provedené restrukturalizaci firmy. Letos hodlá svůj dluh snížit o deset miliard liber, přičemž nynější prodeje španělských a japonských podílů pomohou dluh snížit o necelé tři miliardy liber.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).