Menu Zavřít

SKUPUJE BRITISH TELECOM

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Vodafone

Londýn (CNN, FT) – Největší světový mobilní operátor Vodafone získal za 4,8 miliardy liber od British Telecomu podíly v japonských a španělských telekomunikačních společnostech. Současně oznámil, že hodlá emitovat akcie za tři miliardy liber, které by měly pomoci pokrýt akviziční náklady.

Vodafone hodlá za dvacetiprocentní podíl British Telecomu v Japan Telecomu zaplatit 3,7 miliardy liber. Japan Telecom je japonská trojka mezi telekomunikačními společnostmi a působí jak na poli mobilních, tak i pevných telefonů. Vodafone už v Japan Telecomu kupoval podíl dvakrát od loňského prosince. Japonsko je pro Vodafone druhým nejdůležitějším trhem. Důležitý je i proto, že na něm bude jako první uvedena do provozu technologie UMTS, a to již v nejbližších měsících. Japonská mobilní jednička, operátor NTT DoCoMo, měl původně v úmyslu nabídnout služby třetí generace již tento měsíc, ale nakonec se rozhodl start ještě o něco málo odložit.

ebf - tip - debata

Vodafone však chce být při startu UMTS a hodlá stejné služby díky Japan Telecomu nabídnout nedlouho po NTT DoCoMo. Zkušenost na japonském trhu pak chce přenést do Evropy, kde start UMTS proběhne mnohem později.

British Telecom se současně s podílem v Japan Telecomu zbavuje i podílu ve španělském Airtel Moviles. V něm tak bude mít Vodafone podíl téměř 92 procent. British Telecom se nyní musí vypořádat s dluhem ve výši závratných třiceti miliard liber. Ty se nakupily především vinou nákupů licencí UMTS v loňském roce a nedokonale provedené restrukturalizaci firmy. Letos hodlá svůj dluh snížit o deset miliard liber, přičemž nynější prodeje španělských a japonských podílů pomohou dluh snížit o necelé tři miliardy liber.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).