Menu Zavřít

SLABÁ ÚTĚCHA PRO IPB

27. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Spolana Neratovice

Praha – Investiční a Poštovní banka (IPB) koupila od správce konkursní podstaty Chemapol Group 75procentní podíl ve Spolaně Neratovice. O transakci ani jedna strana nezveřejnila podrobnější informaci, avšak Jaroslav Hudec, mluvčí správce konkursní podstaty Alexandra Vacka, naznačil, že prodejní cena přesáhla půl miliardy korun. Deník MF Dnes uvedl s odvoláním na nejmenované zdroje, že IPB zaplatila za Spolanu 1,5 miliardy korun.

ebf - tip - debata

Pravděpodobně však šlo o účetní operaci, protože IPB byla největším odděleným věřitelem Chemapol Group, neboť mu poskytla téměř dvoumiliardový privatizační úvěr, který byl jištěn majetkem koncernu. Znamená to, že IPB obratem musela dostat od správce drtivou většinu peněz na svůj účet zpět. Každopádně lze říci, že IPB získala od správce pouze část starého úvěru.

Podíl banky ve Spolaně má ale podle plánu finanční restrukturalizace firmy výrazně klesnout po kapitalizaci dlouhodobých pohledávek České inkasní v hodnotě 1,6 miliardy korun (EURO 8/2000). Akcionáři Spolany pak budou vyjednávat se státním holdingem Unipetrol o tom, za kolik peněz podnik nakonec koupí. K tomu dojde až poté, co poradenská společnost Deloitte & Touche dokončí do konce května ocenění Spolany. Unipetrol je po–dle informací týdeníku EURO jediným možným zájemcem o neratovickou chemičku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).