Menu Zavřít

Slabší koruna i růst investic. Platební bilance skončila loni přebytkem 38 miliard korun

13. 2. 2019
Autor: Archiv MF

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, za loňský rok skončil podle předběžných údajů v přebytku 38,2 miliardy korun. Je to zhruba o 16 miliard méně než o rok dříve. Přebytkový byl popáté za sebou. Vyplývá to z údajů České národní banky (ČNB).

Až do roku 2013 byla platební bilance Česka vždy schodková. V roce 2014 byl poprvé zaznamenán přebytek, a to 7,9 miliardy korun. O rok později to bylo 11,3 miliardy korun, v roce 2016 pak 52,6 miliardy korun a předloni rekordních 54,16 miliardy korun.

„Příznivě na běžný účet působila slabší koruna i lepší bilance zahraničního obchodu v závěru minulého roku. Nicméně v tomto roce očekáváme, že koruna posílí a přebytek zahraničního obchodu dále mírně poklesne,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička. Za celý letošní rok by podle něj měl přebytek běžného účtu činit zhruba 30 miliard korun.

Za loňský kladný výsledek mohou především první čtyři měsíce, kdy celkový přebytek činil téměř 87 miliard korun, a to navzdory březnovému schodku. V něm pak byla platební bilance čtyři měsíce v řadě od června do září.

„Minulý rok se k solidní dynamice vývozů přidaly i dovozy. Důvodem byl solidní růst investic i zvyšující se poptávka domácností po zboží ze zahraničí,“ uvedla analytička Komerční banky Monika Junicke.


Přečtěte si: Pokus o optimistického průvodce českou budoucností

 Jan Antonín Baťa slétal celý svět, aby našel pro firmu a zaměstnance uplatnění.


Podle Petra Dufka z ČSOB dokázal pozitivní výsledek obchodu vykompenzovat nejenom odliv zisků, úroků a mezd, ale ještě i něco zůstalo. „A je toho mnohem víc, než naznačuje dnešní hlavní číslo, protože je zde ještě okolo 100 miliard reinvestovaného zisku, který v Česku fakticky zůstává,“ uvedl. Vzhledem k výrazné pozici, kterou si zde zahraniční investoři vybudovali v době kurzových intervencí, je ale podle něj přebytek spíše symbolický.

V prosinci skončil běžný účet platební bilance v přebytku půl miliardy korun. Na tomto výsledku se příznivě projevilo kladné saldo bilance zboží a služeb ve výši 16,2 miliardy korun. „Naopak negativně působil již tradiční odliv dividend do zahraničí ve výši 20,3 miliard korun,“ dodal Růžička.

EBF24

Dále čtěte:

Konkurenceschopnost Česka stagnuje, v inovacích výrazně zaostáváme

Komentář: Ochlazení ekonomiky? Zatím fakt nemrzne

Až dojdou peníze, začneme myslet? Vysoký růst mezd vyžaduje rychlejší tempo inovací

Komentář: Zpomalujeme, jaký div

Makrooko Miroslava Zámečníka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).