Menu Zavřít

Šlachtiáda

8. 6. 2016
Autor: Euro

Panika mediálních protikorupčních bojovníků Andreje Babiše kolem údajného odstřelení jejich policejního nástroje Roberta Šlachty v souvislosti s reorganizací elitních policejních útvarů se ukázala lichou. I v nové struktuře bude mít u části české veřejnosti populární pučista své místo jisté.

Jak by také neměl. Když místo lovení mafiánů, například těch lihových, se věnoval mediálně vděčným, leč na vodě postaveným politickým kauzám s obřím společenským dosahem, díky čemuž se stal celebritou. Pro veřejnost je dnes policie bez Šlachty stejně obtížně představitelná, jako Blesk bez Agáty Hanychové.

A je úplně jedno, že z jeho kauz jsou trosky v jeho nejslavnějším představení, kauze Nagyová, neběží vůbec žádný korupční soud a nejvážnějším mafiánským zločinem je daňový únik přes kabelky. Olomoucká tyjátr, do něhož byl dramaturgicky umně zakomponován hejtman Rozbořil a všemu lidu známý arcilotr Ivan Langr, se také proměňuje v nějakou banální válku lokálních policajtů. Jeho přímý podřízený je obviněn z vynášení informací a dokumentů ze spisů ÚOOZ člověku spojovanému s balkánskou mafií. Jeho útvar vstupuje do kauz, které kompetenčně patří jiným útvarům, nebo dokonce Generální inspekci bezpečnostních sborů.


Přečtěte si další komentáře autora:

Kde ti kmotři jsou

Politik v ČNB

Jedno Milošovo plus


V normální privátní firmě by člověku s takovými výsledky a způsobem práce zapečetili kancelář a nechali ho vyvést ochrankou. Zde za něj skandálně orodují státní zástupci, kterým do organizace policejních složek není vůbec, ale vůbec nic. A své si k tomu řekli i Babiš se Zemanem, kteří mají v tomto směru ještě méně kompetencí.

ebf - tip - debata

Současný policejní prezident tak musí na horké politické půdě našlapovat hodně opatrně, a protože má nějakou odpovědnost, za to, že mu to bude v baráku fungovat a policajti se přestanou prát mezi sebou, tak zkouší Šlachtovi a protikorupční službě přidělit alespoň nějakého šéfa, který by jejich činnost koordinoval a zodpovídal za ni, i nesl odpovědnost za průšvihy. A to ještě v časovém horizontu vzdáleném tři a půl roku. Takže vlastně nikdy.

Za tu dobu se dá hravě stihnout přetvořit Českou republiku v prokurátorsko policejní stát vlastněný Agrofertem. Takže všichni ti svatí bojovníci za Šlachtu mohou být v klidu. Jede se dál, podél bílých skal a my se můžeme těšit na další politický pseudoskandál.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).