Menu Zavřít

Šlachtův novinář Jiří Hynek aneb Česká televize jako nástroj politického boje

18. 11. 2015
Autor: reprofoto ČT

Investigativní redaktor České televize Jiří Hynek v posledních dvou týdnech otevřel dvě kauzy mířící na sociální demokracii.

Na tom by nebylo nic divného, pokud by z jeho minulého působení nevznikaly pochybnosti, že se věnuje jen vybraným případům, zatímco jiné ignoruje.

Jiří Hynek otevřel olomouckou kauzu v režii dua Šlachta-Ištvan. Česká televize poskytla záběry z domovních prohlídek, do éteru byly vypuštěny následně mnohokrát opakované záběry Ivana Langera vedeného zakuklenými policisty. Tyto záběry zarámovaly celou akci, aby jí dodaly patřičný punc důležitosti, i když následně vyšlo najevo, že bývalý ministr vnitra nebyl z ničeho obviněn, a Hynkem vypuštěnou dezinformaci, že se zásah týkal solární elektrárny Ševětín, popřel samotný Šlachta.

Olomoucká kauza

Později vyšlo najevo, že je do této kauzy zapletený i olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), který se poté stal jejím hlavním mediálním aktérem. Zároveň se ukazuje, že její roznětkou jsou špatné vztahy mezi místními policisty, kteří začali bojovat mezi sebou nikoli ve stylu „čistí“ proti „zkorumpovaným“, ale „prohnilí“ proti „prohnilým“. V neposlední řadě se odkopalo hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem, který dlouhodobě usiluje o obsazení postu ředitele Generální inspekce ozbrojených složek (GIBS), která je do této kauzy rovněž zatahována.

Tradiční způsob práce ÚOOZ za vedení Roberta Šlachty, tedy co nejširší nasazení odposlechů, které mohou a nemusejí prokazovat trestnou činnost, přitom neskýtá záruku, že všechny konstrukce vytvořené policií a už proslulým Ivem Ištvanem stojí na reálném základě.

GIBS o týden později zasáhla na ÚOOZ a obvinila dva lidi kvůli údajnému přijímání úplatků, podplácení a úniku informací z policejních spisů. Jeden z nich, policista Luděk Vokál, pod Šlachtou pracoval jako vedoucí oddělení. Soud jej následně poslal do vazby, hrozí mu až 12 let vězení. Mediální obrázek o jediném „spravedlivém“ policejním útvaru tak dostal citelnou trhlinu.

Jak se k tomuto vývoji postavil Jiří Hynek? Zatímco o olomoucké kauze dosud Česká televize odvysílala celkem 76 zpráv, z toho patnáct v hlavním zpravodajském pořadu Události, o zásahu GIBS na ÚOOZ informovala pouze ve dvou výstupech. A to ještě velmi specifickým způsobem, přičemž policista ÚOOZ byl obviněný z podobné trestné činnosti jako dva policisté na Olomoucku.

Hynek v reportáži o rivalitě uvnitř policie naopak vystřihl ÚOOZ reklamu, když zdůraznil, že na rozdíl od protikorupční policie vrchní státní zástupci Ištvan a Bradáčová raději spolupracují se Šlachtou.

Němečkův CyberKnife

Den poté, co vyšlo najevo, že Šlachtův útvar je v úzkých, rozehrál Jiří Hynek další kauzu.Policie podle něj zjistila, že ostravská fakultní nemocnice za ředitelování současného ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) předražila nákup přístroje CyberKnife o 65 milionů korun.

Hynek informoval, že podle policejních dokumentů, které má k dispozici, policie zadržela na účtu jedné firmy, která zdánlivě nemá s nákupem přístroje nic společného, částku zhruba osm milionů korun. Má to být výnos z trestné činnosti právě v kauze nákupu kybernetického nože, který se používá v onkologii,“ uvedl Hynek v České televizi.

Pro dokreslení: Trestní oznámení v této věci loni podal ministr financí Andrej Babiš. Ministr Němeček tato obvinění odmítl a dodal, že dosud nikdo není obviněn. Může to být náhoda, ale načasování této kauzy také může znamenat snahu překrýt problém Šlachtova útvaru, se kterým má Jiří Hynek podle zdrojů zevnitř České televize mimořádně nadstandardní vztahy. Se Šlachtou a jeho lidmi se podle nich schází v jedné restauraci na Zbraslavi.

Obě Hynkem rozehrané kauzy vydatně zužitkoval především Babišův tisk. Téma Němečkův CyberKnife uchopil zejména deník Dnes dvěma bombastickými články Nůž na krku ministra Němečka a Ministrův podpis. Andrej Babiš zprávu o posunu ve vyšetřování komentoval slovy, že to bylo jasné od počátku“.

Nejsou to jediné případy, které svědčí o jisté synergii zdrojů Jiřího Hynka z České televize a Babišova tisku. O tom svědčí několik kauz Lidových novin a deníku Dnes, kterým se z televizních stanic věnovala téměř výhradně jen Česká televize. U těchto případů jsou patrné stopy zájmu majitele Mafry Andreje Babiše, ať už v politické, či obchodní rovině.

Patří sem zejména kauza Oleo Chemical, tedy továrny vyrábějící biopaliva druhé generace, o kterou měl majitel Agrofertu zájem už před několika lety. Podle řady indicií tento zájem nadále trvá. Česká televize v režii Jiřího Hynka se Oleo Chemical zatím věnovala v celkem 35 zprávách, z toho v šestnácti hlavních večerních zpravodajských relacích.

Zatím nepřekonaným výkonem Jiřího Hynka a České televize zůstávají kauzy spojované s pádem vlády v červnu 2013, které Babiše vynesly k moci. Česká televize jim věnovala minimálně 800 zpráv a reportáží, samotný Hynek měl vstupy v 65 večerních Událostech.

O postupu vyšetřování byl velmi dobře informován, pečlivě nevynechal jediný výslech, což je i vzhledem k potenciálně nižší společenské nebezpečnosti Ištvanových větví velmi neobvyklé. Česká televize této kauze, která zatím po více než dvou letech nemá avizované výsledky odhalení obří korupce, věnovala zdaleka nejvíce prostoru ze všech médií.

Hynek ignoruje kauzy spojované s ANO

Při hodnocení Hynkovy práce je nutné vzít v potaz nejen to, kterým kauzám se věnuje, ale i to, které zároveň pomíjí. Tento velmi agilní novinář, který neváhá kvůli Krejčířově trestné činnosti opakovaně navštěvovat Jihoafrickou republiku, se nevěnoval jedinému případu spojovanému s hnutím ANO. A ne že by se nenašly.

Nejvýznamnějším aktuálním případem spojovaným s hnutím ANO je kauza Agrotec, Babišovy firmy podezřelé z manipulací s tendry České pošty. Hynek se nevěnoval ani korupci bývalého hlavního manažera ANO Vladislava Kovala, která dospěla k soudu. Pominul i další údajně korupční kauzu ministra dopravy Dana Ťoka z doby jeho působení ve firmě Skanska, kterou otevřel kolega z veřejnoprávního Českého rozhlasu Janek Kroupa. V nedávné minulosti by to bylo zcela automatické. Tento nezájem specialisty na kriminální činnost je opravdu pozoruhodný i v souvislosti s tím, že se jinak věnuje i desítkám okrajových případů, které nemají širší dopad.

Cílené mediální kampaně

Někteří policisté jsou dnes stíháni, že nelegálně vynášeli informace ze živých spisů nepovolaným osobám. Těmito nepovolanými osobami nejsou vybraní novináři? Není jí ani redaktor veřejnoprávního média, který se v živém vstupu chlubí, že má k dispozici policejní spis olomoucké kauzy, zatímco obviněný hejtman Rozbořil dosud neměl možnost se s ním seznámit?

MMF24

U zaměstnance veřejnoprávního média, které má mít punc serióznosti, je iniciace cílených mediálních kampaní velmi na pováženou. Zvláště pokud se nelze zbavit dojmu, že nahrávají jednomu konkrétnímu politickému hnutí a jeho majiteli.

Autor je redaktorem Svobodného fóra

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).