Menu Zavřít

Sládek ve vínu

13. 5. 2019
Autor: Euro.cz

Podnik z Velkých Pavlovic smíchal Chardonnay s aromatickým chmelem a sladem

Jižní Morava si o to prostě říká. Kde jinde by měly probíhat pokusy o kombinaci chmelu, sladu a vína? Překvapivé možná je, že s experimenty v tomhle hroznovém regionu nejdřív začali pivovarníci. Vinaři se rozkoukali až se zpožděním.

Znojemský městský pivovar si hraje s vinnými kvasinkami a mícháním, odvážný mikulovský výrobce Wild Creatures se sládkovou Jitkou Ilčíkovou v čele zase při spontánním kvašení nechává pivo pracovat společně s hrozny nejrůznějších odrůd.

Nyní se k těmto experimentátorům připojili i vinaři. Tedy - na míchaném nápoji pracují ve velkopavlovickém podniku Vinium už od roku 2017, ale až v posledních týdnech se lahve s logem Nachmelené dostávají do vinoték a dalších obchodů. Základním motivem prý bylo vyrobit nápoj, který v sobě ponese chuť vína a zároveň dokáže dobře osvěžit.

A tak se začalo míchat, vznikaly první testovací várky a degustovalo se. Na jarmarcích, trzích ale třeba i vinařských slavnostech po moravských a slezských kulturácích. Nebylo to prý nic rychlého a lehkého, testem prošlo několik vinných odrůd a třeba i čtrnáct druhů chmelu.

„Chtěli jsme vědět, jak bude Nachmelené chutnat ještě předtím, než přijdeme s hotovým produktem. Proto byla první verze Nachmeleného vKEG sudu, my jezdili po hudebních festivalech a dávali Nachmelené ochutnat“ popisují lidé z flrmy Vinium. Jako ideální varianta se nakonec ukázala kombinace chmelu Sládek (aromatická odrůda vhodná v pivovarství pro druhé a třetí chmelení) a vinné odrůdy Chardonnay. I když prý Vinium původně uvažovalo, že by na trh pustilo nefiltrovanou variantu nápoje, nakonec se rozhodlo pro vyčištěnou verzi ve skleněných lahvích o objemu 0,33 litru.

A protože víno není možné vařit tak jako pivo, firma si kvůli nové specialitě musela koupit technologii na studené chmelení.

Pozor na šest procent alkoholu

Hned když jsme perlivé Nachmelené otevřeli a se šuměním nalili do sklenice, první dojem byl jasný. Toto bude něco jako legendární Top topic, limonáda našeho mládí. Ale celé je to vlastně trochu jiné.

Z nápoje je jasně cítit ovocitost vína, v níž se mírně odrážejí i odéry chmelu. Po napití ze všeho nejdřív zaujme hroznová svěžest, která se rychle přelije do suché hořkosti. Díky sladu navíc Nachmelené působí velmi sytě až plně.

Jedinou - a zřejmě zásadní - slabinou nápoje je jeho poměrně výrazná alkoholovost, čímž je Nachmelené poměrně těžké. Přece jen šestiprocentní alkoholový náboj (například výčepní piva mají kolem 3,8 procenta) není úplně ideální pro osvěžení v horkých dnech. Zato během dlouhých letních večerů na terase nebo dovolené může fungovat výborně.

Nachmelené

Alkohol: 6 % Složení: víno Chardonnay (54 %), ječmenný výtažek ze sladů pro svrchně kvašená piva (5 %), chmelové pelety (0,2 %), chmelový extrakt (0,015 %) Výrobce: Vinium, Hlavní 666, Velké Pavlovice

MM25_AI

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?