Refrontolo Passito DOC 2003, De Stefani
Přestože italská vína v Česku pevně zakořeňují a počet dobrých a lepších etiket roste, stále ještě je to pro nás země vinařsky nepříliš známá. Obecně se prosazují především sklepy velké, se jmény, která dobyla svět. Vedle nich ovšem existují i vinaři jiní. I jejich produkce stojí za zaznamenání.
De Stefani je jedno z vinařství ležících severně od Benátek. Pracuje se širokou škálou odrůd, mezi nimiž se výrazně uplatňují sorty autochtonní. Refosco dal pednuncolo rosso či marzemino, to jsou poněkud tajemné, přitom však úderné „zbraně“ rodiny De Stefani, jimiž atakuje trh svou specifickou nabídkou.
Tiziano a Alessandro De Stefaniové, zastupující třetí a čtvrtou generaci rodiny, nastavili laťku hodně vysoko. Biodynamický způsob a přísná redukce výnosu jsou zárukou vysoce kvalitní suroviny. Z té vinaři, vnímaví k vlastnostem jednotlivých odrůd, připravují vína, vyhledávaná pro svůj svérázný charakter skutečnými vinařskými labužníky. O import a distribuci vín rodiny De Stefani na českém trhu se stará pražská společnost Vino Italiano.
Refrontolo Passito DOC 2003, De Stefani. Jedna z originalit sklepa, sladké víno z nečasto užívané odrůdy marzemino, se vyznačuje hutnou barvou rubínového ladění, excelentně čirou s veselou, živou jiskrou. Buket se nese v charakteru lesních bobulí, k nimž se přidávají patrné akcenty višní. Zpovzdálí se připomínají party letních lučin a lehýnký dřevitý nádech.
Chuť je poznamenána vyšší přítomností alkoholu, ten vystupuje a spolu s taniny a lehkou kyselinkou opanovává spektrum. Cukr, který se objeví kdesi uprostřed vývoje chuti, je vzápětí atakován dřevem a v konečném doznění se zprvu příliš neprosadí. Takový je úvodní dojem, kterým se ale nedejte ošálit. Po krátkém vývoji ve sklence se cukry ujmou taktovky a typický tanický projev většiny italských červených zabalí do mazlivého pláště zvláštní hroznovito-dřevité nasládlosti. Po delší době (vinař udává životnost až třicet let), kdy se jednotlivé prvky porovnají a sladí, se toto víno pochlubí skutečně atraktivním douškem. Třeba v kombinaci - neobvyklé, ale producentem doporučené - s hořkou čokoládou s vysokým obsahem kakaa.