Menu Zavřít

Sladká vína a gastronomie

14. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Dobrou chuť!Sladká vína se u nás netěší velké reputaci, což je jednak důsledek špatné zkušenosti z dob minulých a jednak malé zkušenosti s jejich uplatněním v gastronomii. Kromě proslulého portského, madeiry a sherry (a ta nemusí být vždy sladká) jsou ostatní víceméně neznámá nebo dokonce neprávem ignorována.

bitcoin_skoleni

Dobrou chuť!

Sladká vína se u nás netěší velké reputaci, což je jednak důsledek špatné zkušenosti z dob minulých a jednak malé zkušenosti s jejich uplatněním v gastronomii. Kromě proslulého portského, madeiry a sherry (a ta nemusí být vždy sladká) jsou ostatní víceméně neznámá nebo dokonce neprávem ignorována. Světově nejvýznamnější likérová vína najdeme v oblasti Bordeaux. Jsou to botrytické sauternes a barsaky, mezi nimiž první z prvních je Chateau d´Yquem. K vynikajícím patří také slavné bonnezeaux z údolí Loiry a Gewürztraminery z Alsaska. Nesmíme opomenout ani velká maďarská tokajská Aszu, patřící ke světové špičce. Jiné formy sladkých vín mohou být pozdní sběry, slámová a ledová vína, která se úspěšně produkují v malých množstvích i na Moravě. Nejběžněji se tato vína podávají jako aperitiv, ale je škoda nevyužít jejich specifických vlastností ve spojitosti s gastronomií. Žlutý meloun s portským, sauternským nebo slámovým vínem je znamenitou pochoutkou: z napůl rozříznutého melounu vydloubneme zrnitou část a do ďolíčku nalijeme víno. Předkrmy jako paštiky z tučných kachních a husích jater jsou ve spojení s přírodními sladkými víny přímo famózní. A co teprve plísňový sýr typu roquefort, se sklenkou sauternského nebo bonnezeaux. Další příležitost, jak zkombinovat jídlo se sladkým vínem, je kombinace bílých mas a sladkých omáček s tropickým či jiným ovocem (ananas, fíky, hrušky či pomeranče). Nemluvě o celé řadě cukrářských výrobků.

  • Našli jste v článku chybu?