Menu Zavřít

SLADKÉ STAROSTI

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Slovenský cukrovarnický průmysl

Slovenský trh s cukrem se stal kolbištěm dvou cukrovarnických společností s významnou zahraniční účastí - firem Juhocukor v Dunajské Stredě a Word v Bratislavě. Obě usilují stát se rovnocennými konkurenty velkým cukrovarům ve středoevropském regionu.

Cukr patří k citlivým agrárním položkám, které jsou předmětem mnohých sporů a nesrovnalostí ve vzájemném obchodě členských zemí CEFTA. S nadměrným dovozem cukru se potýkají všechny středoevropské země včetně Slovenska, které ho chtělo už loni - stejně jako ČR - omezit. Bylo proto právě před rokem vypracováno společné Memorandum slovenských a českých producentů cukru s oboustrannou dohodou o omezení vzájemného obchodu touto komoditou. Česká strana dohodu podle vyjádření Ministerstva zemědělství ČR dodržovala, ale dovozy ze Slovenska dál narůstaly. Proto následně v říjnu vláda ČR v souladu se schválenou novelou licenční vyhlášky mezi Č R a SR dovoz cukru ze Slovenska omezila na 3,5 tisíce tun ročně. Slovensko zatím protiopatření u cukru nepřijalo, ale brání se jinak - sankcemi na český dovoz piva či vepřového masa.

Připravit se na budoucnost

V důsledku nadbytečných zásob cukru, které zůstaly ve skladech z předchozí sezony, musel cukrovarnický průmysl na Slovensku (i v dalších středoevropských zemích) začít bojovat o své místo na slunci. Situace nutila managementy cukrovarů ke krokům, které by jim zajistily lepší pozici na trhu. O to konečně usilují i letos. Jde o větší koncentraci celého odvětví, kterou doporučují zahraniční partneři slovenských cukrovarů.

Manažeři slovenských cukrovarů tvrdí, že musí být do budoucna připraveni čelit konkurenci velkých producentů z Maďarska, České republiky, Polska a také levného dotovaného cukru z Evropské unie. Podle nich je jedinou cestou soustředit výro bu do dvou - maximálně tří - velkých společností, které by se pak staly rovnocenným partnerem dalších subjektů na evropském trhu.

„Slovensko dříve či později do EU vstoupí, řekl slovenskému týdeníku Trend zástupce zahraničního majoritního vlastníka společnosti Juhocukor Heinz Zemke. Dodal, že nejtvrdší pravidla v rámci unie jsou právě u cukru. Spočívají v přesně st anovených kvótách pro každý stát, a pokud si má slovenský cukrovarnický průmysl připravit dobrou výchozí pozici pro stanovení výrobních kvót, pak musí nejméně pět let dosahovat určitého stabilizovaného produkčního výkonu, od něhož se pak odvine jeho kvóta.

Juhocukor a Word

Na slovenském trhu působí dnes dva obři, kteří se dělí o trh. Prvním je společnost Juhocukor z Dunajské Stredy s roční produkcí 60 tisíc tun cukru, což představuje třetinový podíl na trhu. Jeho majoritním vlastníkem (76 procent akcií) je b ritsko -francouzský cukrovarnický koncern Eastern Sugar.

Od svého vstupu investoval zahraniční partner do konce loňského roku celkem 440 milionů Sk a tyto peníze směřovaly hlavně na rozšíření zpracovatelských kapacit. Dnes činí šest tisíc tun řepy za dvacet čtyři hodin. Významnou investicí byla i vý stavba moderního skladovacího sila na 30 tisíc tun cukru.

Druhým kolosem na trhu je společnost Word se sídlem v Bratislavě. Vznikla teprve loni a většinovým kapitálovým podílem ve třech cukrovarech - Trnavském, Povážském a Šuranském - a menšinovými podíly v cukrovarech v Seredi a Rimavské Sobotě kontroluje zbytek slovenského trhu s cukrem. Jejím padesátiprocentním vlastníkem je německý Nordzucker a francouzská cukrovarnická firma S. D. A (Sucrene et distilerie d Aisne).

Jak uvedl ve slovenském tisku generální ředitel Wordu Erich Šebo (který vlastní druhou polovinu podniku), vytvoření nové slovensko-německo-francouzské cukrovarnické společnosti lze chápat jako záchranu slovenských cukrovarů před kolapsem.

Zahraniční partner podle něj sehrál nezastupitelnou roli. Bez něho by cukrovary už ukončily svou činnost. Zahraniční partner zajistil kromě peněžního vkladu 500 milionů Sk také úvěrové linky na 2,5 miliardy Sk. Těmi by se měly profinancovat investice, například na vybudovaní nových zpracovatelských kapacit. Ty v převzatých cukrovarech trnavské skupiny činily jen tři tisíce tun cukrové řepy za 24 hodin, což je polovina v porovnání s kapacitou dnešní slovenské cukrovarnické jedničky - firmy Juhocukor v Dunajské Stredě.

FIN25

Nordzucker, který vstoupil spolu s Francouzi na slovenský trh, je druhým největším německým cukrovarem a čtvrtým v Evropě. Na německém trhu umístí ze své roční produkce jeden milion tun až 800 tisíc tun a zbytek směřuje do ostatních zemí Evropské unie i mimo ně.

Vstup na Slovensko vysvětlil jeden z členů představenstva Nordzuckeru strategickým zájmem o rozšíření svých aktivit na východní Evropu. Cílem je podle něj další rozvoj produkce cukru na Slovensku a dosažení maximálního komerčního efektu. Nevyloučil ani možnost zprostředkovat vstup dalších zahraničních partnerů, kteří ještě nemají na Slovensku žádné kontakty.

  • Našli jste v článku chybu?