Menu Zavřít

Slastné doušky zpod And

16. 5. 2005
Autor: Euro.cz

Caballo loco se připravuje pouze v mimořádných letech

Není to tak dávno, co si vína nového světa důrazně řekla o místo na výsluní a tím pádem i o zájem konzumentů na celé Zemi. Ač se na jižní polokouli pěstuje réva již drahně let, přišla společně s osadníky, kolonizátory i vyhnanci, o tamních vínech nebylo dlouho pranic slyšet. Ve všech jižních zemích však již přišli na to, že vinohradnictví a vinařství stojí z mnoha důvodů za renesanci. My se dnes porozhlédneme v Chile. Tam měli vinaři startovní pozici o něco výhodnější než jinde, a také toho náležitě využili. Z jedné strany chráněna Andami, z druhé Pacifikem, na severu horkým dechem pouště Atacama a z jihu mrazivými větry antarktickými nepoznala země nikdy ataky zhoubných škůdců, které decimovaly porosty réví v Evropě. Jarní tání obstarává většinou dostatek vláhy, slunce a teplo potom dodají vše ostatní. Střídání nočních chladů a vysokých denních teplot v podhorských údolích, tolik příhodné pro ideální vyzrávání hroznů, doplnila tento vínek kladů. Stačilo už „jenom“ zmnožit plochy vinic, zavést nové moderní technologie a vyškolit winemakery. To vše se děje od počátku osmdesátých let 19. století vlastně dosud. Mimořádné cabernety, udivující chardonnay, hladivé merloty a především vlajková odrůda tamních vinařů Carmenere jsou zárukou výsostného prožitku. Tuto skutečnost si uvědomili zakladatelé malé nenápadné společnosti Vino Andino. Zaměřili se na kvalitu a v jejich záběru se objevují vína patřící k tomu nejlepšímu, co současný trh nabízí. Zaměřeni na zejména privátní klientelu a nadstandardní gastronomii nabízejí lidé z Vino Andino průřez od malých, „aristokratických“ vinařství, přes střední podniky s dlouhou tradicí až po nové, olbřímí ultramoderní firmy s nedlouhou, ale již úspěšnou historií a slibnou budoucností.

EBF24

Sauvignon Blanc Reserva 2003, Ventisquero patří k nejvydařenějším sauvignonům v produkci země. Nenápadný zlatavý tón nevysoké intenzity, excelentní jiskra, poměrně vysoká viskozita, to jsou průvodní jevy vína. Kompozice spojuje jižní i severní typ sauvignonu. Zatímco v kytce se prosazujíi především broskve a ostatní bílé peckoviny, typické pro vína jižní, chuť uvádějí v prvém plánu elementy „severní“ - stepní trávy a byliny s dominancí kopřivových valérů. Ovoce se ovšem záhy přidá a doladí závěr společně s kyselinkami do svěžího, obšírného a příjemně laděného doznění.

Caballo loco Number six, Valdivieso je vlajkovou lodí firemního portfolia v oblasti tichých vín a zároveň jakousi výrobní anomálií. Nepřipravuje se každoročně, pouze v mimořádných letech, toto je svého jména šesté v pořadí. Temná až sépiová barva má v lomu temně fialový nádech. Široký a plný buket je vyskládaný snad ze všech prvků, které poskytují modré odrůdy, víno je složeno z francouzských sort, jež jsou součástí všech velkých vín. Ovoce, lehké náznaky vanilky, stopy kouře a hrozny jsou základními stavebními prvky vůně. Chuť je plná, široká a stejně komponovaná jako buket. O hlavu vedou casissové vstupy cabernetu sauvignon, ostatní elementy dohrávají a zaoblují celkový vjem. V dozvuku se přihlásí ušlechtilé akordy dřeva a lehký, lehýnký nádech taninu. Víno francouzského stylu, ovšem připravené k okamžité konzumaci. I když je pohotově připraveno k pití, má samozřejmě předpoklady k dalšímu růstu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).