Menu Zavřít

Slavia Capital zůstává v Czech Aircraft Works

5. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Letectví

KL24

Vlastník 49 procent zadluženého kunovického výrobce malých letadel Czech Aircraft Works, slovenská investiční skupina Slavia Capital, popřel prodej svého podílu. Podle informací týdeníku EURO její společnost Slavia Capital Aero nalezla strategického partnera z oblasti leteckého průmyslu, se kterým založí společný podnik, jehož hlavním zájmem bude firmu převzít a pokračovat v rozšiřování výroby.
Začátkem srpna se v médiích objevilo, že Slováci hodlají svůj podíl ve firmě prodat. Nyní má ale investor zcela opačný zájem. „Sektor sportovního letectví nadále považujeme za perspektivní. Joint-venture má ambici nejen reagovat na současnou globální situaci na trhu, ale podílet se i na konsolidaci sektoru lehkých sportovních letadel v rámci Evropy,“ řekl týdeníku EURO mluvčí skupiny Slavia Capital Peter Benčurik. Jméno partnera však s ohledem na přípravu nové strategie nesdělil.
Ze zjištění týdeníku EURO vyplývá, že Krajský soud v Brně rozhodl 2. září o vyhlášení úpadku na Czech Aircraft Works. Tuto informaci potvrdil i mluvčí Slavia Capital. „Dne 4. listopadu se uskuteční schůzka věřitelů, která by měla rozhodnout o úpadku společnosti formou prodeje podniku,“ doplnil zástupce investora.
Výrobce malých letadel dostala do problémů rostoucí koruna, protože většinu své produkce vyváží do Ameriky. Slovenská skupina se tomu snažila čelit navýšením kapitálu. Tento návrh byl ale údajně zamítnut ostatními akcionáři, k nimž patří zakladatel firmy, Američan Chip Erwin, s podílem 45 procent.

  • Našli jste v článku chybu?