Menu Zavřít

Slavná 24hodinovka ve Spa: pražské ferrari vyjede z 52. místa

26. 7. 2019
Autor: Ondřej Stratilík/Euro

Ve čtvrtek odpoledne a večer se na belgickém okruhu ve Spa-Francorchamps naplno rozjel další ročník věhlasného 24hodinového automobilového závodu. V tréninku i kvalifikacích se představila i česká stáj s rudým ferrari.

I když během samotného závodu, který v Belgii startuje v sobotu v 16.30, aby skončil v neděli ve stejném čase, se můžou stát nečekané věci, čtvrteční fáze ukázala, že pražský tým Bohemia Energy Racing with Scuderia Praha na absolutní špičku podporovanou přímo továrnami mít nebude. Po čtyřech kvalifikacích zaostávalo jeho Ferrari 488 GT3 o více než 2,5 vteřiny za těmi nejrychlejšími a v rekordním poli čítajícím 72 automobilů obsadilo až 52. příčku.

A z téhle pozice v sobotu vystartuje i do samotné čtyřiadvacetihodinovky. I když tedy v absolutním pořadí příliš šancí nemá, dosažené časy ve čtvrtečních kvalifikacích a hodinu a půl trvajícím nočním tréninku ukázaly, že pražské ferrari pilotované Josefem Králem či spolumajitelem týmu Jiřím Písaříkem by mohlo výrazněji bodovat alespoň ve své třídě Pro-AM určené pro posádky složené z amatérů i profesionálů.

ebf - tip - debata

V téhle skupině je jedenáct vozů včetně speciálů Bentley, Aston Martin či Porsche 911 řízených i takovými jezdeckými esy jako Nicki Thiim či Giancarlo Fisichella.

Tradiční čtyřiadvacetihodinovka ve Spa je spolu se stejně dlouhým závodem na německém Nürburgringu a dvanáctihodinovkou v australském Bathurstu považována za nejnáročnější vytrvalostní závody pro vozy kategorie GT3. Český tým se ve Spa ukázal naposledy v roce 2017. Tehdy šlo o stáj ISR se speciálem Audi R8 LMS. A přestože ji podporovala přímo továrna, ISR nakonec nebyla klasifikovaná, odstoupila ještě před koncem závodu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).