Menu Zavřít

Slavné oběti obchodní války. Na odvetu EU doplatí Jack Daniel’s i Harley-Davidson

28. 6. 2018
Autor: čtk

Odvetná opatření Evropské unie namířená proti americkým clům na dovoz oceli a hliníku se dotknou slavných amerických značek. Producent whisky Jack Daniel’s bude nucen v Evropě zdražit o deset procent. Výrobce motocyklů Harley-Davidson se chce zdražování vyhnout, ale bude kvůli tomu muset přesunout část své produkce mimo USA. Za tento krok už jej zkritizoval americký prezident Donald Trump.

Země Evropské unie v polovině června schválily plán Evropské komise na zavedení odvetných cel na americké zboží dovážené do EU v objemu 2,8 miliardy eur (72 miliard korun) ročně. Evropská cla ve výši 25 procent jsou namířena například na whisky, motocykly nebo džíny. Jejich dopad citelně pocítí slavné značky, včetně výrobce džín Levi’s.

Jack Daniel’s oznámil, že v důsledku nových opatření bude nucen přistoupit ke zdražování whisky na evropském trhu. Cena by měla vyrůst až o deset procent a dojde k tomu ve chvíli, kdy se vyprodají již naskladněné lahve, což by se mělo stát v řádu měsíců.

Pro jednoho z největších producentů whisky na světě se jedná o citelný zásah, protože evropský trh představuje čtvrtinu jeho celkových tržeb. Kvůli začínající obchodní válce, kterou rozpoutal Donald Trump, se dají těžko odhadnout budoucí hospodářské výsledky, uvedla společnost.


Jak se proclila ocel. Spor Číny a USA může způsobit i války

 Čínský export


Další z obětí odvety EU je Harley-Davidson. Slavný výrobce motocyklů z Milwaukee už avizoval, že přesune výrobu určenou pro Evropu z USA do zámoří. Pod vlivem nových cel by cena jednoho motocyklu měla vzrůst až o 2200 dolarů (cca 50 tisíc korun). Tomu by se však společnost ráda vyhnula, a proto chce přistoupit k přesunutí výroby.

Kvůli plánovanému kroku už firmu zkritizoval Donald Trump. Na svém twitterovém účtu se podivil nad tím, že právě Harley-Davidson by byl prvním, kdo „zamává bílou vlajkou.“ Rozhodnutí firmy o přesunutí části výroby je podle něj „začátkem konce“ a s jeho politikou nijak nesouvisí. Zástupci firmy prý už letos avizovali, že přesunou část výroby do Thajska a nově nastalou situaci podle Trumpa jen využívají jako výmluvu.

„Harley-Davidson by nikdy neměl být vyráběn v cizí zemi, nikdy!“ rozčílil se Trump na sociální síti. „Jeho zaměstnanci a zákazníci jsou na ně už velmi rozzlobení. Pokud se přestěhuje, přijde o svou auru a bude zdaněn jako nikdy předtím,“ pohrozil americký prezident.

Navzdory obchodní tenzi s Evropou však USA některé byznysové vazby posilují. Rostoucí ekonomika, nízké daně a uvolněné regulace přitahují rekordní počet investic z Německa. Podle průzkumu německé zahraniční obchodní komory plánuje polovina německých firem, které působí ve Spojených státech, další investice. Většina z nich navíc chystá nábor nových zaměstnanců.

EBF24

Jednou ze společností, která se v USA připravuje k dalšímu růstu, je softwarová firma Compugroup Medical. „Obchodní prostředí v USA je extrémně příznivé,“ pochvaluje si výkonný ředitel společnosti Benedikt Brückle s tím, že firma letos v zámoří otevře už svou třetí kancelář. Trumpovy kroky vítá i Jan-Philipp Mohr, šéf softwarové firmy Hashplay. „Je úžasné, kolik toho za tak krátkou dobu dokázal prosadit,“ říká.

Dále čtěte:

Whiskey znečišťuje životní prostředí. S regulacemi bojuje i Jack Daniel‘s

Trump pohrozil EU 20procentním clem na dovoz aut

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Chce to ocelové nervy. Trumpova cla zasáhnou i české oceláře

Obchodní válka s Čínou není problém, tvrdí profesor ekonomie Taylor


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).