Menu Zavřít

Slavní ekonomové odsoudili daňové ráje

10. 5. 2016
Autor: blu-news.org via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Nositel Nobelovy ceny Angus Deaton a autor bestselleru Kapitál ve 21. století Thomas Piketty tvrdí, že pro daňové ráje neexistuje žádný ekonomický důvod.

Říkají to v dopise, který podepsalo na tři stovky ekonomů v předvečer londýnské konference o korupci. Informovala o tom agentura Bloomberg. V dopise, který zorganizovala nezisková organizace Oxfam ekonomové argumentují, že „oblasti umožňující skrývat majetek v skořápkových firmách, či tolerující firmy, které vykazují zisky, i když vůbec nepodnikají, narušují fungování globální ekonomiky“.

Tzv. offshore firmy podle nich znemožňují vládám efektivní výběr daní a politici by měli zareagovat tak, že firmy donutí reportovat zdanitelnou činnost ve všech zemích, kde působí.

ebf - tip - debata

Přečtěte si o nejnovějším vývoji v kauze Panama Papers

Databáze Panama Papers byla zveřejněna na internetu

Fotografie

Daňové ráje se dostaly do popředí zájmu kvůli nedávné kauze Panama Papers, v rámci níž byly zveřejněny miliony dokumentů týkající se skořápkových firem. Konferenci o korupci uspořádal v Londýně britský premiér David Cameron a proběhne tento čtvrtek.

K dopisu připojil svůj podpis také například bývalý hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Olivier Blanchardči Jeffrey Sachs z Kolumbijské univerzity.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).