Menu Zavřít

Nový šéf vojska: ostřílený generál Opata

Autor: isifa

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová neprodloužila kontrakt Josefu Bečvářovi. Od května se tak náčelníkem generálního štábu stane Aleš Opata.

Šlechtová svou volbu vysvětlila tím, že Aleš Opata má mezi vojáky respekt. Prezident Miloš Zeman by jej měl jmenovat k 1. květnu 2018, až mu jej oficiálně navrhne vláda a věc bude projednána i v branném sněmovním výboru. Šlechtová chce svůj návrh předložit kabinetu ve čtvrtek 8. března.

Ministryně obrany se pro výběr nového náčelníka generálního štábu rozhodla i přesto, že Josef Bečvář v lednu požádal o další prodloužení svého kontraktu o jeden rok. Jak už Euro psalo loni, bojoval především o to, aby se jako náčelník generálního štábu zúčastnil velkolepých podzimních oslav stého výročí založení Československa.

O Bečvářově nástupci se mluvilo od loňského roku. Rozhodovalo se mezi Alešem Opatou, současným zástupcem náčelníka generálního štábu, a generálem Jiřím Balounem. Pro Opatu ale mluvily jeho bojové zkušenosti. Mnoho let strávil ve 4. brigádě rychlého nasazení, velmi cenné zkušenosti sbíral i v zahraničních misích.


Armádní rok 2018: růst rozpočtu, nové mise a významné zakázky

 Dosavadní ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová by měla přejít na resort obrany


V roce 1993 si spolu s Petrem Pavlem (současný šéf Vojenského výboru NATO, pozn. red.) či Karlem Klinovským (bývalý důstojník speciálních sil a dlouholetý šéf českého vojenského výcviku, pozn. red.) v jugoslávské misi UNPROFOR vysloužil francouzský Válečný kříž, když zachránili a evakuovali padesátku francouzských vojáků. Ti uvízli na své základně poté, co je začala těžce ostřelovat srbská i chorvatská strana fronty.

„Voják se na výkon svého povolání připravuje cílevědomě tím, že cvičí, studuje, absolvuje řadu kurzů – ovšem osvědčit své schopnosti si může jen v reálné válce. Když tím projde – a ne každý se setká s tím, že po něm někdo střílí nebo ho chce zabít –, tak si dokáže, že na to má, že je schopen psychicky i fyzicky takové situace vydržet,“ prohlásil Opata v nedávném rozhovoru pro magazín Reportér.

Josef Bečvář vydržel v čele generálního štábu tři roky, náčelníkem se stal 1. května 2015. Trefil se sice do éry, kdy mezi politiky panovala vůle armádě pomáhat, jenže během Bečvářova velení neproběhla ani jedna důležitá modernizace vojska.

EBF24

Ještě než Šlechtová oznámila svůj výběr na rychle svolaném brífinku, sešla se ve středu odpoledne s Milošem Zemanem. Jméno nového náčelníka generálního štábu projednala nejen s ním, ale i s premiérem v demisi Andrejem Babišem.

Čtěte komentáře Ondřeje Stratilíka:

Co je víc? Rambohafík, nebo vojsko?

Zpátky do minulosti

Krycí jméno mluvka bez odvahy

Skalní Vodička z Krymu

Sázka na správného koně

Martin, král jednoprocentní

Umanutý jestřáb versus zdravá holubice

Bude únor přelomový?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).