Menu Zavřít

Šlechtová nechce do rizika. Na nákup obrněnců za 53 miliard najme advokátní kancelář

9. 5. 2018
Autor: čtk

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO) plánuje najmout k pomoci na přípravě zadávací dokumentace pro zakázku na nákup bojových vozidel za 53 miliard korun advokátní kancelář. Tendr chce vyhlásit do konce příštího roku. Šlechtová uvedla, že největší zakázku státu by bez konzultací nebyl schopen zadat žádný resort. „Nepůjdu do rizika, budu to chtít ohlídat advokátní kanceláří,“ dodala s odkazem na soudní spory, které provázely předchozí armádní nákupy.

Šlechtová, o jejímž postu se stále spekuluje v souvislosti s vyjednáváním ANO o koaliční spolupráci s ČSSD, chce obměnit všechnu armádní pozemní techniku. S nedávno jmenovaným náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou plánuje zadávací řízení připravovat ještě v tomto roce, do konce příštího roku by mohlo být vyhlášeno.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) po jednání vlády řekl, že obecně nemá rád externisty, stát podle něj má vlastní kapacity manažerů, skvělých legislativců a právníků. Tento konkrétní případ ale nemůže posoudit, protože armádní nákupy jsou specifické, uvedl. Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO), který vedl ministerstvo obrany před Šlechtovou, konstatoval, že armáda už nemusí nakupovat přes prostředníky, najatí advokáti budou konzultanty. „Kdokoli chce mít dvousetprocentní záruku, že je vše v pořádku,“ uvedl.

Šlechtová volá po právní ochraně ministrů

Po jednání dnešního sněmovního výboru Šlechtová řekla, že návrh podřízených na najmutí advokátní kanceláře schválila před týdnem. Nyní bude podle ní vypsáno na advokátní kancelář otevřené výběrové řízení, ve kterém bude vítěz vybrán. Poznamenala, že zadávací dokumentaci budou psát právníci ministerstva obrany, externisté jim budou pomáhat. „Řešíme, jaké činnosti bychom od té advokátní kanceláře očekávali,“ podotkla. Rozhodnutí zdůvodnila snahou neudělat žádnou chybu, kvůli které by jednu z největších zakázek v historii Česka zrušil v budoucnosti Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Šlechtová odmítla možnost, že by výběr advokátní kanceláře zakázku zpozdil.

Za zhruba 53 miliard by měla armáda získat více než 200 pásových bojových vozidel pěchoty (BVP). Do roku 2026 chce vedení obrany za modernizační projekty utratit přes 150 miliard korun. Bude mezi nimi příští rok třeba i nákup nových útočných pušek s granátomety asi za sedm miliard.

MMF24

Špatné počty? Obraně se krátí peníze na opravy letadel

 Airbus A-319

O české armádě dále čtěte:

Zakázky za miliardu. Obrana vybrala dodavatele bot a přileb pro vojáky

To je on. Podívejte se na vrtulník, který USA nabízejí Česku

Komentář: ANO skrouhne vojáky o 124 milionů

Nové vrtulníky bez soutěže: obrana přímo osloví nejméně tři dodavatele


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).