Některé šlehačky ve spreji na českém trhu nejsou vyrobeny ani z odstředěného mléka. Pouze z vody a palmového tuku. Na smetanu můžete u těchto výrobků často zapomenout úplně. Smutné zjištění vyplývá z průzkumu organizace dTest.
Nelichotivé výsledky vyšly ze srovnání šlehaček ve spreji na českém trhu, které provedla organizace dTest. U 25 výrobků zahrnutých do testu s kvalita diametrálně lišila, některé z nich nebyly vyrobeny ze smetany, ale pouze z mléka, což byla ještě ta lepší varianta. Jindy šlo jen o vodu doplněnou palmojádrovým tukem. Problém je v tom, že neexistuje závazné pravidlo, co se smí jako šlehačka prodávat.
„Ačkoli se sprejové šlehačky kvalitou velice liší, na první pohled mezi nimi není žádný rozdíl. A spoléhat se nelze ani na to, že vyšší ceně bude odpovídat vyšší kvalita,“ okomentovala výsledky testu šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.
Některé výrobky obsahují smetanu a cukr, které by běžný spotřebitel očekával. Jiné mají jako základní složku odstředěné mléko, nebo obsahují pouze vodu.
Voda a rostlinný tuk
To je případ výrobku Kapucín Šlehačka. „Nejenže v ní nenajdete žádnou smetanu, v jejím složení nenarazíte ani na mléko. Potřebnou tučnost zde zajišťuje palmový tuk, který je navíc ztužený, což je v případě tohoto přirozeně tuhého tuku obtížně pochopitelné. Za vodu s tukem a plejádou potravinářské chemie jsme přitom zaplatili třetí nejvyšší cenu mezi 25 srovnávanými výrobky,“ kriticky hodnotí tento výrobek Hoffmanová. Výrobek o hmotnosti 250 gramů přišel na 50 korun.
Další vodové výrobky byly coop/Ranko Šlehačka s rostlinným tukem, Chanty Party, Lina či Globus/korrekt Sprejová šlehačka rostlinná. Vítězem je naopak Debic Dairy Cream without Sugar, která by se mohla považovat za kvalitní náhradu běžné smetany ke šlehání. Jako jediná z testovaných výrobků neobsahuje přidaný cukr.
Podíl tuku výrobkům z odstředěného mléka rovněž zajišťuje palmojádrový tuk, často jsou přibarvené karoteny. Při nákupu je třeba detailně prostudovat složení, radí dTest. Nejdůležitější je první položka.
„Jestliže to je voda, uvažujete o koupi výrobku, který nemá se skutečnou šlehačkou téměř nic společného. Pokud je na prvním místě mléko, zvažte, jestli je skutečně o tolik levnější než výrobek, který má na prvním místě smetanu. Rostlinné tuky nemají v opravdové šlehačce co pohledávat. V případě, že máte rádi sladkou šlehačku, vybírejte raději tu s cukrem, než s glukózo-fruktózovým sirupem,“ radí milovníkům „šlehačky“ ve spreji Hoffmannová.
Dále čtěte: