Menu Zavřít

Slezský pivovar

20. 5. 2019
Autor: Euro.cz

Ač se zdá, že pivovarsky konzervativnější místo než Havířov neexistuje, situace se začíná měnit

Dobrý pivovar se pozná podle desítky. To je heslo Martina Balona. Proto když v roce 2010 koupil historický hostinec U Balona (shoda jmen je čistě náhodná, jde o původní název) na okraji Havířova a začal uvažovat o vlastním pivu, bylo hned jasné, že nabídka bude stát na světlém výčepním.

Restaurační Slezský pivovar s mottem „bo fajne pivo“ se pak rozjel v létě 2014.

„Chtěl jsem ten dům oživit a dát lidem možnost ochutnat něco jiného,“ přibližuje Balon, proč se pustil do stavby sklepního pivovaru. Pijákům tu očividně chutná, výstav se stále zvyšuje.

„Většina – zhruba 85 procent – se vypije přímo v hospodě, zbytek dovážíme do několika restaurací,“ vypočítává Balon. Pivo je k dostání rovněž v PET lahvích a sudech s objemem od deseti do padesáti litrů.

Vzhledem k hornické historii Havířova nesou zdejší piva tematické názvy. Ať už třeba dvanáctka Štajgr (technický pracovník), či svrchně kvašený Fajsel (havířské kladivo).

Během naší návštěvy havířovského hostince U Balona jsme začali tím alkoholově nejslabším, co na dlouhém výčepu bylo. U světlého piva Bulač jsme si tak chtěli ověřit, jak svá slova o desítce Martin Balon vlastně myslí.

A hned po prvním loku piva se 4,2 pro -centa alkoholu přichází dlouhý údiv.

Bezvadně vyladěné pivo s mírnou hořkostí a osvěžujícím řízem připomíná spíš špičkové ležáky. Bulač se navíc může pochlubit výjimečnou pitelností, díky níž se dá desítka pít celý večer.

Zbývá ještě vyzkoušet, jak v Havířově zvládají svrchní kvašení. Testujeme tedy patnáctistupňový tmavý speciál typu porter s názvem Majstr. A opět jde o dobrý zážitek. Z piva stoupá příjemná vůně amerického chmelu. I přes výrazný 6,7procentní alkoholový náboj působí temný speciál lehce, jeho jemný kávový odér je svěží.

A náš tip na závěr: k Balonovi vyrazit, až bude teplo, a Bulače si vychutnat na velké terase pod stromy.

WT100

Slezský pivovar Selská 1329/73, Havířov Sládek: Lukáš Franek

  • Našli jste v článku chybu?