Menu Zavřít

Slezský samorost

30. 9. 2019
Autor: Euro.cz

Jen speciály a malé várky. To je Pivovar Šenov Je to pětadvacet let, co se jel na okruhu Havířov-Šenov poslední automobilový závod. Vozy - i ze západních zemí - se tu střetávaly už od 70. let. A jedním z nejlepších míst, odkud šlo souboje speciálů sledovat, byla šenovská zatáčka u Šamary.

Název jí dala místní hospoda. Ovšem ani ta už dneska nefunguje.

Jedna z nejstarších šenovských budov ale neosiřela nadlouho. Vloni do ní umístil svůj pivovar Rostislav Kosňovský. „Obnovil jsem tady právo várečné,“ říká s úsměvem a naráží na to, že v areálu přes ulici se kdysi pivo vyrábělo také.

Kosňovský se k řemeslu dostal poměrně náhodou, když jako kuchař kdysi zamířil do Německa, „aby si vydělal nějaké marky“, jak dneska říká. Tam, v Bavorsku, se podle svých slov snažil prorážet s českou kuchyní a zároveň se stále častěji dostával k místnímu pivu. „Ze začátku pro mě bylo divné, ale pak jsem se už pokaždé na bavorské pivo těšil,“ vzpomíná na své návraty do Německa.

Pivo si pak začal vařit doma, a navíc se pustil do internetového prodeje surovin a technologií pro domácí pivovary. A koncem loňského září zprovoznil Pivovar Šenov s fotkou svého psa Mikeše v logu v prostorách Šamary.

Provozovna připomíná spíše mikropivovar. Varna má objem pouhých sto litrů, spilku ani klasické ležácké nádoby tady člověk nenajde. Pivo zraje v lahvích a místo tanků jsou tu nerezové KEG sudy. „Každý den můžu vařit jiné pivo,“ vysvětluje Kosňovský. Za první rok provozu tady vzniklo již 30 druhů piv. Jen speciály apouze infuzním způsobem. „Všechna piva vařím tak, aby konzument věděl, co pije,“ přibližuje Kosňovský, proč svým produktům nedává žádné zkrácené názvy nebo přezdívky a označuje je doslovně.

Pivovar Šenov nikam nezaváží, jediné místo, kde se dá jeho produkce ochutnat, je výčep Šamary. Rostislav Kosňovský jednoduše hostinským v okolí nevěří, že by jeho pivo dokázali správně ošetřit.

A kdo má zájem, může si odtud odnést půllitrové lahve. Do jiných Kosňovský nestáčí. „Naše pivo neurážíme petkama,“ má jasno.

Svěžest borovičky

Nejdříve jsme si u stolu v Šamaře dali speciální polotmavé pivo Rauchbier 16°, které bylo tím úplně prvním, co tady Kosňovský před rokem uvařil. Díky tomu, že slad je nakuřovaný nad rašelinou, nevoní pivo komínem, ale vjasné chuti rezonují především čisté tóny chmelu. V lehké a svěží chuti je cítit příjemnou ovocitost, pitelnost je velmi dobrá.

Ochutnali jsme i další polotmavý speciál American Amber Ale 16°. Díky silnému chmelení americkými odrůdami Amarillo, Chinook a Tomahawk se v silné vůní prolíná odér citrusů a borového lesa, v těžší a mírně kyselkavé chuti se projevuje „borovičková“ svěžest a hořkost je citelnější s každým napitím. •

Pivovar Šenov

Obecní 6, Šenov Sládek: Rostislav Kosňovský Nabídka: spodně i svrchně kvašené speciály Co doporučujeme: zpestřující American Amber Ale Prodej piva s sebou: ve skleněných 0,5litrových lahvích Otevřeno: aktuální provozní doba na stránkách pivovaru pivovar-senov.cz

bitcoin školení listopad 24

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?